ANALIZA

Poslodavci traže zidare, tesare..., te profesore jezika

Zidar
import
07.11.2013.
u 10:39

Iz Gospodarske komore upozoravaju da kod poslodavaca interes postoji za radnicima građevinske struke, prvenstveno za zidarima, molerima, tesarima, armiračima i keramičarima, kao i za mesarima i pekarima

Polaznici u prve razrede srednjih škola te prvu godinu fakulteta sve češće razmišljaju hoće li nakon završetka škole dobiti posao ili će godinama tražiti po oglasima, a njihova imena će se dugo voditi na evidencijama zavoda za zapošljavanje.

Radnička zanimanja

Iz Gospodarske komore upozoravaju da kod poslodavaca interes postoji za radnicima građevinske struke, prvenstveno za zidarima, molerima, tesarima, armiračima i keramičarima, kao i za mesarima i pekarima. Također, najčešća zanimanja trećeg stupnja za koje su se đaci ove godine odlučili su električar, kuhar, automehaničar, bravar, varilac, konobar, frizer, instalater i autoelektričar.Kada je riječ o četvrtom stupnju obrazovanja, podaci govore da su najtraženiji farmaceutski tehničari, kožarski tehničari, veterinarski, šumarski i tekstilni tehničari.

Ako se radi o visokoobrazovanom kadru, izražene su potrebe za profesorima fizike i matematike, ali i inženjerima građevine, arhitekture, geodezije, elektrotehnike, strojarstva, prerade drveta i slično. Do posla lako dolaze i profesori njemačkog jezika, kemije, biologije, likovnog i glazbe raznih smjerova. I prema podacima portala Posao.ba, zanimanja na koja bi se trebali temeljiti oni koji upisuju srednju školu ili fakultet prije svega jesu elektrotehnika, smjer informatike, strojarstvo te ekonomija, smjer prodaje i marketinga, te ostala slična zanimanja.

Mobilnost radne snage

Čak i u ovo vrijeme krize kad ne dolazi često do otvaranja novih radnih mjesta događa se da poslodavac nije pronašao radnika, a zabilježeni su i slučajevi da nezaposlene osobe, iz raznih razloga, nisu željele otići na ponuđeno radno mjesto. U nekim županijama zabilježeni su slučajevi da poslodavci nisu mogli pronaći odgovarajuću radnu snagu, što se, prije svega, odnosi na magistre farmacije i inženjere informatike.

U ovom kontekstu treba ukazati na problem mobilnosti radne snage u BiH koja je na vrlo niskoj razini. Zabilježeni su slučajevi da nezaposlene osobe, iz raznih razloga, nisu željele otići na ponuđeno radno mjesto u drugu županiju. Iz Gospodarske komore upozoravaju kako prije donošenja konačne odluke o tome koju srednju školu, odnosno fakultet, upisati potrebno se informirati o stanju na tržištu rada, odnosno o tome koja zanimanja su tražena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije