Iz Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ-a upozorili

Poslodavci sve češće angažiraju studente i umirovljenike jer ne mogu pronaći radnike

09.09.2023.
u 14:16

Nemogućnost pronalaska odgovarajuće radne snage sve je izraženija diljem BiH te, kako bi održali poslovanje, poslodavci sve češće posežu za angažiranjem umirovljenika i studenata, piše Večernji list BiH.

Zakonski regulirati

Budući da je njihov angažman uglavnom “na crno”, oni ne predstavlja najbolje rješenje te su na taj problem i potrebu donošenja propisa za reguliranje istoga upozorili i inspektori Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije u svom posljednjem izvješću o radu. Kako se navodi u spomenutom dokumentu, od uočenih nepravilnosti na terenu, najznačajniji broj odnosi se na angažiranje radnika bez zaključivanja ugovora o radu i bez prijave na obvezna osiguranja.

Te nepravilnosti najučestalije su kod ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, a značajan broj i kod djelatnosti trgovine.

- Subjekti na terenu kao razlog ove pojave navode nemogućnost pronalaska radne snage na tržištu rada, pa često zbog povećanja obujma poslova angažiraju studente ili umirovljenike kako bi održali poslovanje - stoji u izvješću o radu Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ-a za 2022. godinu te se napominje da je, zbog činjenice da je na terenu uistinu uočen određen broj angažiranih studenata i umirovljenika, potrebno precizirati način i pravila angažiranja ovih osoba kako bi njihov rad bio zakonit i obostrano koristan i njima kao radnicima i njihovim poslodavcima, pogotovo u današnjim uvjetima nedostatka radne snage na tržištu rada. Inače, inspektori Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije su tijekom prošle godine obavili kontrolu radno-pravnog statusa i isplate plaća za ukupno 5078 radnika, od čega 4539 radnika kod pravnih osoba i 439 radnika kod fizičkih osoba. - Djelovanjem inspekcije obavljena je isplata plaća uz pripadajuće doprinose za 1502 radnika u iznosu od 2,777.401,76 KM. Bez reguliranog radno-pravnog statusa zatečeno je ukupno 79 osoba angažiranih u obavljanju poslova kod poslodavca (tzv. radnici “na crno”), i to 30 radnika kod pravnih osoba, a 49 radnika kod fizičkih osoba. Djelovanjem inspekcije u ovom razdoblju zasnovalo je radni odnos 59 radnika, i to 24 radnika kod pravnih osoba, a 35 kod fizičkih osoba - navodi se u izvješću o radu za 2022. godinu.

Nadalje se navodi kako je značajno istaknuti da je 57 subjekata u trenutku inspekcijskog pregleda imalo uredno poslovanje te na zakonit način reguliralo radno-pravni status angažiranih osoba, i to njih 30 koji posluju kao pravne i 27 koji posluju kao fizičke osobe.

Nalozi i kazne

Također, značajan broj subjekata koji su bili predmet kontrole pokazao je kooperativnost te uočene nedostatke ispravio odmah po sastavljanju zapisnika o inspekcijskim pregledima. - Čak 27 donesenih odluka o otklanjanju nedostataka odnosi se na otklanjanje nedostataka u skladu sa Zakonom o radu ZHŽ-a (nalaganje dostave dokaza o reguliranom radno-pravnom statusu zatečenih radnika), a dva na otklanjanje nedostataka vezanih uz obvezu isplate plaće u zakonskom roku i uručivanje radnicima pisanog obračuna plaće - stoji u izvješću. Tijekom prošle godine izrečeno je 30 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 13.700 KM, i to 24 prekršajna naloga prema fizičkim osobama u ukupnom iznosu od 6600 KM te šest prekršajnih naloga prema pravnim osobama u ukupnom iznosu od 7100 KM. Izdani nalozi odnose se na prekršaje Zakona o radu, odnosno na neprijavljivanje radnika na obvezno mirovinsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju neuposlenosti, kao i na neisplatu plaća uz pripadajuće doprinose u zakonskom roku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije