Građane diljem BiH čeka teška jesen

Poskupljenja postala svakodnevica već odavno, rastu cijene goriva, hrane...

10.09.2023.
u 17:33

Valovi poskupljenja svakodnevica su za bh. građane već odavno. Blagu nadu i optimizam donosi nova odluka Vlade FBiH koja je, kao mjeru neposredne kontrole cijena na području ovog entiteta, propisala utvrđivanje najviše marže u trgovini (kalkulativne cijene) za osnovne prehrambene namirnice. Kako su objasnili, marže se ograničavaju na brašno, kruh i sve proizvode, mlijeko, ulje, šećer, svježa jaja, svježe meso te sredstva za higijenu. No, “crni scenarij” već je prognoziran kada je riječ o rastu cijena goriva koje bi po litri mogle rasti i na više od tri marke.

Teška situacija
Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Sarajevske županije, za radiosarajevo.ba komentirao je situaciju s gorivom. - Petak je okončan s cijenom barela od 88,55, a ponedjeljak s cijenom od 89 dolara, a maksimalna cijena dosegnula je 89,13 dolara - kazao je. Smatra da je sve to proizvod smanjivanja proizvodnje nafte zemalja proizvođača, ponajprije Rusije, a očekuje se i Saudijske Arabije tijekom ovoga tjedna. - Umjetno se podiže cijena barela jer je želja proizvođača da cijena barela bude u rasponu od 90 do 100 dolara za barel. U slučaju da ovaj trend ostane, sigurno će doći i do korekcija cijena na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini te je za očekivati prerađevine u rasponu od 2,80 KM do 3,10 KM - kazao je ministar Almir Bečarević za radiosarajevo.ba. Uz rast cijena nafte nema dvojbe bi li trebalo doći i korekcije cijene plina za četvrto tromjesečje jer se cijena plina bazira na devetomjesečnim prosjecima rafinerijskih cijena. Budući da je ovo vrijeme nabave ogrjeva, poskupi li gorivo, cijene se neće zadržati na postojećim razinama. Kada je pak riječ o trenutačnim cijenama, za pelet se sada izdvaja čak i do 20 posto manje novca u odnosu na prethodnu godinu, što su prije nekoliko dana potvrdili iz Drvosječe za Avaz. - Prošle godine cijena peleta se u ovom razdoblju kretala u rasponu od 640 do 700 KM, dok je sada cijena tone peleta u rasponu od 500 do 520 KM. Iscijepana drva i mrki ugljen nisu pretrpjeli značajnije promjene. Cijena iscijepanog drva je u rasponu od 150 do 165 KM po paleti, dok je cijena tone mrkog ugljena 285 KM. Jedini energent koji je poskupio je lignit ugljen, kojemu je cijena porasla za 20 posto, pa je sada, umjesto prošlogodišnjih 195 KM po toni, aktualna cijena od 235 KM po toni - kazao je Muhamed Helać, menadžer ove kompanije. Kako je rekao, trenutačne cijene ostat će aktualne još neko vrijeme, nakon čega se očekuje poskupljenje zbog samog približavanja sezone grijanja. Uz navedeno, ekstremni vremenski uvjeti, koji su ove godine pogodili BiH, dobrim dijelom uništili su usjeve. Loše stanje u agraru moglo bi se odraziti na nedostatak robe, ali i rast cijena, koje diktiraju uvozni troškovi i loša sezona za domaće proizvođače. - Povrća će de facto nedostajati, samo da još vidimo kakve će mu biti cijene do kraja. Već sada ga nedostaje. Kada odete u tržni centar, možete vidjeti samo lubenicu, a ona je luksuz, nije nešto bez čega se ne može živjeti. Nema luka, krumpira, nema strateških kultura, koje će se morati uvoziti - ističe za FTV proizvođač Mladen Lazić.

Prinosi krumpira ove su godine podbacili, kazao je za Nezavisne Darko Ilić, predsjednik Udruge povrtlara RS-a, Gornji Karajzovci, Gradiška. - Potrebe tržišta prilično su velike, ali se prinosima ne možemo pohvaliti. To je nekih od 15 do 25 tona, u ovisnosti o sortimentu i otpornosti vrste na trulež. Po ovoj dinamici prodaje računamo da bismo ga mogli imati do Nove godine. Realno, za dalje nemamo - rekao je Ilić.

Priprema zimnice
Cijela ova situacija pokazuje da će o pripremi zimnice, koja je nekada bila nezaobilazna stavka u proračunu svakog kućanstva, brojni sada razmisliti. Kako kažu građani, broj staklenki određivat će cijena povrća, koja je već sada znatno veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Građani poručuju da je poražavajuće to da su se nezaposleni, radnici i umirovljenici s minimalnim prihodima još davno odrekli svega bez čega se može, ali da im posljednjih mjeseci luksuz postaju i osnovne životne namirnice. Predstavnici potrošača upozoravaju na životni standard bh. građana. - U problemu su umirovljenici i socijalno ugroženi građani čiji prihodi nikako ne mogu pratiti rast troškova. Iz kupnje se doslovno izbacuju i osnovne životne namirnice, a po svemu sudeći, tako će biti i dalje - navode predstavnici potrošača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije