Novi udar na novčanik

Poskupjeli vrtići, produženi boravci, treninzi...

17.06.2023.
u 13:25

Cijene vrtića rasle od 20 do 100 KM, mjesec dana u produženom boravku u pojedinim gradovima stoji i do 380 KM, od 10 do 30 KM više izdvaja se za tečajeve, sportske aktivnosti...

"Dragi roditelji, s novom pedagoškom godinom cijena vrtića bit će veća za 20 KM. Nažalost, rast cijena namirnica, usluga i svega ostaloga diktira i rast cijena naših usluga. Za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju. S poštovanjem, Uprava vrtića". To je samo jedna od poruka koje su roditeljima u BiH stizale tijekom proteklih mjeseci ili pak još uvijek stižu te samim tim predstavljaju novi udar na novčanik. No, vrtići nisu izuzetak, nove cijene imaju i druge aktivnosti namijenjene za djecu. Od produženog boravka do sportskih aktivnosti, piše Večernji list BiH.

Povećanje cijena

Kada govorimo o vrtićima, roditelji su se tijekom ove godine suočili s poskupljenjima od 20 pa sve do 100 maraka po programu. JU "Dječji vrtići" Mostar najavili su rast cijena od 20 KM po programu od nove pedagoške godine, što je nedavno potvrdila i ravnateljica te ustanove Danijela Kegelj. - Išli smo na najniže iznose kako bi se svima olakšalo. Cijena jaslica trenutačno je 200 maraka, cjelodnevnog programa 170, poludnevnog 120, a igraoničkog u prosjeku 60 maraka. S novom pedagoškom godinom u rujnu doći će do poskupljenja od 20 KM i nadamo se da to neće biti udar na roditelje. Primorani smo to učiniti jer, nažalost, sve je poskupjelo, hrana također, što su uglavnom troškovi koji se moraju nekako nadoknaditi - objasnila je nedavno Kegelj.

Za razliku od ovoga, cijene privatnih vrtića znatno će više rasti. Prema pisanju medija, jedan privatni vrtić u Mostaru već je obavijestio roditelje kako će cijene od rujna biti više za 100 KM, dok je prosječna cijena vrtića dosad bila 200 KM.

Poskupljenja nisu zaobišla roditelje mališana vrtićke dobi ni u Banjoj Luci koja borave u privatnim vrtićima, a u pojedinima su cijene povećane za više od 100 KM. - Povećanje cijena s 220 KM na 250 KM nije izazvalo reakciju kod nas roditelja jer je došlo u vrijeme krize i pandemije koronavirusa - istaknuli su roditelji. Ističu da je cijena zatim povećana na 280 KM u vrijeme kada su došle najave iz Grada Banje Luke o subvencijama za boravak djece u privatnim vrtićima. Tek što je počela isplata subvencija, stiglo je novo povećanje na 320 KM za boravak djeteta, a objašnjenje je bilo da cijene rastu "imajući u vidu platežnu moć svih korisnika", kazali su roditelji za Nezavisne.

Tečajevi, radionice...

I produženi boravak od nove školske godine imat će nove cijene, a kako doznajemo, cijene će u Mostaru biti više za 20 do 30 KM. Produženi boravak sve je popularniji u svim bh. gradovima, inače, osmišljen je da djecu "zaštiti" od nezdravih aktivnosti. Riječ je vidu odgoja i obrazovanja gdje se djeci pomaže u izradi zadaće, čitanju, sudjelovanju u raznim radionicama, a svakodnevno imaju vrijeme za slobodne aktivnosti te topao i svjež obrok. Neki produženi boravci u bh. gradovima s novim su cijenama krenuli početkom školske 2022./2023. godine, dok će neki cijene dizati tek početkom nove školske godine, a cijene u privatnim produženim boravcima kreću se između 300 i 380 maraka.

Naravno, to nije sve, više novca se izdvaja i za izvannastavne aktivnosti poput tečajeva stranih jezika, glazbenih radionica ili sportskih aktivnosti kao što su gimnastika, odbojka...

Cijene su prosječno više od 10 do 30 maraka na mjesečnoj razini, ovisno i o čemu je riječ.

Iz svega navedenoga dolazimo do činjenice da posljedice visokih cijena najviše trpe roditelji koji svojoj djeci žele priuštiti što kvalitetnije i zdravije djetinjstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije