Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Posavski ‘Kopački rit’, bara Starača, uskoro zaštićena zona

29. lipnja 2022. u 20:00 0 komentara 281 prikaza

Očuvati prirodnu baštinu jednoga područja najbolje se čini kroz proglašenje takvih zona zaštićenim područjem, piše Večernji list BiH. Prirodni fenomen bara u Posavini krije brojne endemske vrste uz rijeke Bosnu i Savu na sjeveru BiH.

Gotovo izgubila vodu

Na području Posavine dvije bare dio su bogate prirodne baštine ne samo Posavine nego i šire regije, a to su bare Starača i Odmut - Tišina. Prije rata pripadale su općini Bosanski Šamac, a sada Starača pripada federalnom dijelu općine Odžak, a Odmut - Tišina i općini Šamac i općini Domaljevac-Šamac. Starača zbog prirodnog potencijala i prebogate koncentracije bioraznolikosti te broja vrsta ptica na barskom području slovi i kao posavski “Kopački rit”. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Bosne na ušću u Savu u odžačkoj općini. Sve od rata bila je zapuštena i gotovo izgubila vodu, a konačno je dočekala da će, po svemu sudeći, do kraja ovog mjeseca biti proglašena zaštićenim područjem pod nazivom “Bara Starača”, kada se očekuje njezina revitalizacija.

- Zbog te svoje bioraznolikosti možemo reći da su posavske bare i malo bogatije od Kopačkog rita s obzirom na to da se po nekim neformalnim istraživanjima tu nalazi čak i do 150 vrsta ptica - ističe Iva Bilušić, magistra zaštite prirode i okoliša. Magdalena Jurić iz Odžaka, stručna suradnica za zaštitu okoliša i prirode u Vladi Posavske županije, ističe kako su trenutačno u završnoj fazi izrade prednacrta zakona zaštićenog područja Starače koji bi trebao biti gotov, kazala je, do kraja ovog mjeseca. Proglašenjem bare zaštićenim kopnenim pejzažom očekuje se početak njezina oživljavanja i uređenja. - Trenutačno se u Starači nalazi jako puno mulja koji bi trebalo izvaditi i koji bi se mogao iskoristiti za poljoprivredne površine kao neki humus ili neko gnojivo - smatra magistra Bilušić. Aktivisti za zaštitu raznolikosti biodiverziteta i zaštite prirode u Posavini ne skrivaju zadovoljstvo što su konačno na red došla ulaganja u zeleniji i zdraviji okoliš ne samo za životinje, ptice i biljke nego, u konačnici, smatra aktivist Mato Vranić, i za čovjeka.

Oporavak pejzaža

- Nadam se da će taj projekt ići u pozitivnom smjeru i da će primjer biti druge sredine koje su iskoristile prirodna bogatstva - očekuje aktivist za zaštitu prirode i okoliša. Postupnim oporavkom zaštićenog pejzaža mijenjat će se izgled cijelog tog posavskog kraja, naročito Pruda i Vojskove, te će konačno svi oni koji žele investirati u proizvodnju zdrave hrane, ugostiteljstvo i ekoturizam dobiti prigodu investirati uz stručni nadzor.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.