Redatelj Branko Schmidt o DHF-u

Posavinu nismo branili samo oružjem, već i kulturom, što je nekada jače i moćnije od granata

01.09.2017.
u 18:05

“Dani hrvatskog filma”, sama ideja o rađanju takve manifestacije u Orašju, vezuje se uz ime redatelja Branka Schmidta.

To je vrijeme kada je u Posavini oružje govorilo, no niti muze nisu šutjele. Večeri poezije, uz čitanje biranih stihova te 1995. godine, činilo je Orašje nesalomivim i neosvojivim. Upravo tada je Ivo sa svojim prijateljem i kumom Schmidtom razmišljao kako dovesti glumce i filmove na to herojsko područje koje se srcem i dušom lavovski branilo.

Muze u Posavini

- Skupa s Ivom svjedočio sam kako se teško, krvavo i herojski Orašje branilo i obranilo. Svjedoci smo tih ratnih vremena kada su Posavljaci pokazali iznimnu hrabrost i domoljublje da se zadrži taj dio hrvatske Posavine. Drago mi je da je i dolazak filma i festivala donio neke pozitivne impulse. Značilo je to da Posavinu nismo branili samo oružjem, već smo je obranili i kulturom, što je nekada jače i moćnije od granata.

Veseli me što je festival dosegnuo puno šire razmjere nego je to bila naša ideja. “Dani hrvatskog filma” postali su regionalni filmski festival, prepoznatljiv, jedinstven i važan na karti godišnjih događanja svih filmskih djelatnika. Uostalom, 22 godine neprekinutog trajanja festivala potvrđuje koliko je to značajan događaj , koliko zapravo Ivu i Orašje svi volimo i iznova se vraćamo DHF-u, jer nas ovdje čeka naš drugi dom i znamo u kakvu toplinu dolazimo, kazuje nam Schmidt.

Redatelj nam kaže da se s radošću uvijek vraća Orašju i nakon njegovog Osijeka, to mu je najdraže mjesto.

- Ja u Orašju nisam gost već domaćin, jer sam s mojim prijateljem i kumom Ivom zapravo od studenstkih dana nerazdvojan. Skupa smo u ovoj festivalskoj priči Orašja i kao pokretač, organizator i suorganizator Dana hrvatskog filma tako da me jako veseli i što ova tradicija traje evo već više od dva desetljeća. Jedino me ne veseli, kaže nam kroz osmijeh, što to znači da imam više 22 godine.

“Put lubenica”

Schmidt je ušao o filmsku povijest Posavine i zbog prvog snimljenoga filma na oraško-domaljevačkim lokacijama - “Put lubenica” je moj najnagrađivaniji film.

Opet je poveznica Ivo jer smo iz te želje da festival iznjedri jednu novu vrijednost, došli na ideju za snimanje prvog filma u Posavini uz 100 statista, ljudi i djece s ovog prostora. Film je iznimno uspješan i s njim sam praktično proputovao cijeli svijet i dobio više od dvadeset međunarodnih nagrada. Možda je najznačajnija prva nagrada u Montpellieru. U Parizu se “Put lubenica” igrao u deset kinodvorana u isto vrijeme, što je predivan uspjeh da jedan naš mali filmić iz Posavine postane eto hit u jednom Parizu, kaže nam Schmidt.

“Puko nam je film”

Neizbježna tema razgovora s Schmidtom bilo je i aktualno stanje u filmskoj industriji u svjetlu smjene uprave u HAVC-u.

- Trenutačno smo zbilja u jednom vakuumu koji se dogodio smjenom uprave Hrvatskog audiovizualnog centra (ravnatelja). Mi smo pokrenuli akciju pod imenom “Puko nam je film”. Bili smo primljeni kod premijera Plenkovića i ministrice kulture Obuljen - Koržinek. Tada smo dobili jamstva da će film ostati neovisan o politici i da će se donijeti novi zakoni.

Upravo sam se vratio sa sastanka, gdje smo se barem mi iz strukovnih udruga usuglasili vezano uz novi prijedlog zakona. Vjerujem da ćemo ga početkom devetog mjeseca usuglasiti i s ministarstvom kulture, a onda se očekuje saborska procedura, što bi u konačnici trebalo značiti donošenje modernog i kvalitetnog zakona koji će nam omogućiti da i dalje nesmetano radimo filmove i imamo umjetničku slobodu koja nam je, konstatira redatelj, samim Ustavom zajamčena.

“Biskup” Ivo

Pod redateljskom palicom Branka Schmidta snimljen je, po mnogima, kontroverzan film “Agape” koji će biti prikazan na “Danima hrvatskog filma” u Orašju. U filmu glumi i Gregurević.

– Zanimljivo je da me kroz taj film pokušavaju zavaditi s crkvom, i što sve ne. Istina, da, to je jedan kontroverzan film, no nikako nije protiv crkve, niti protiv bilo koga. Na koncu, ja sam katolik i vjernik, sigurno ne bih ništa napravio što je u suprotnosti s mojim uvjerenjima i protiv moje vjere. Inače, u filmu Gregurević se pojavljuje kao biskup što je jedna zahtjevna, ali i zanimljiva uloga. Sve moje filmove oraška publika odlično je primila, tako da sam siguran da će i ovaj koji je inspirativ za promišljanje o sebi i ljudima oko sebe, kaže nam na kraju razgovora i ususret DHF-u u Orašju redatelj Branko Schmidt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?