Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Posao čeka 135.585 nezaposlenih osoba u RS

30. travnja 2016. u 10:17 0 komentara 54 prikaza
nezaposleni

Međunarodni praznik rada, zaposleni u Republici Srpskoj dočekuju s novim radnim zakonodavstvom i starim Općim kolektivnim ugovorom. Dok su pregovori o novom dokumentu koji će precizirati zarade, ali i druga prava radnika u „ćorsokaku“, u resornom ministarstvu su, uz čestitke za 1. svibanj, izrazili i formalnu želju da osnovno mjerilo vrijednosti u društvu postane radnik koji profesionalno, temeljito i odgovorno obavlja svoj posao.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović tvrdi da je RS, usvajanjem novog Zakona o radu, usklađenog s međunarodnim standardima i konvencijama Međunarodne organizacije rada, stvorila pretpostavke za intenzivnije ulaganje stranog, ali i domaćeg kapitala.

-Ne zanemarujući poštivanje radničkih prava, nastavljamo sa stvaranjem uvjeta da domaći i strani investitori ulažu svoj kapital u otvaranje novih proizvodnih pogona, svjesni da samo stvaranje nove vrijednosti može biti sigurna osnova za razvoj RS i njenih građana - naveo je Savanović u prvosvibanjskoj čestitki.

Otvaranje vrata liberalnom konceptu po volji kapitala, svejedno, stranog ili domećeg, kroz novo radno zakonodavstvo, za Vladu je prvenstveno eliminiranje značajne prepreke na putu do neophodnog kredita Međunarodnog monetranog fonda, a tek potom i povećanje šanse u borbi za privlačenje novih investicija.

Tu novu stvarnost čeka i 135.585 nezaposlenih osoba u RS, dok iz resornog ministarstva obećavaju u ovoj godini posao za njih 3.245. Za tu namjenu osigurano je, kazao je Savanović, novih 15,1 milijun KM, a narednih dana bit će usvojen operativni plan u kojem će biti utvrđeni rokovi, kriteriji i iznosi podsticajnih sredstava, čime će otpočeti realizacija novog zapošljavanja, prvenstveno, tvrdi, u gospodarstvu. 

Po toj računici, da bi posao dobilo bar 35.000 radnika treba oko 150 milijuna KM, kojih u proračunu nema.

Sindikalci u RS-u također čekaju, iako su na papiru reprezentativni i s pet posto članstva. Međutim, u Zakonu o radu jedno piše, a u praksi, oni koji rade, a još su i sindikalno udruženi, tvrde da ne mogu ostvariti svoja prava.

Unija sindikata radnika u zdravstvu RS-a izrazila je neslaganje i prosvjed povodom najnovije, kako navode, nezakonite odluke ministra zdravlja i socijalne zaštite da neovlašteno i samovoljno utvrđuje broj predstavnika sindikalnih organizacija u odboru za pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru u oblasti zdravstvene zaštite.

Stoga su uoči ovogodišnjeg 1.svibnja najavili da će poduzeti sve zakonom predviđene mjere za zaštitu prava na slobodno sindikalno organiziranje i neometano djelovanje. Sve to u skladu s definicijom da se Praznik rada i obilježava kao dan borbe za osnovna ljudska prava svakog radnika, pravo na rad i pravo na život od vlastitog rada.

To pravo je teško ostvariti u RS, što potvrđuju i dvije radnice privatnog poduzeća „Skontoprom“ iz Prnjavora koje danima prosvjeduju u banjolučkom Parku „Mladen Stojanović“, jer ne mogu naplatiti zarade iz ranijeg razdoblja kada je važilo staro, kažu bolje, radno zakonodavstvo.

Papir, očito, trpi sve, ali više od njega trpe građani, svejedno jeste li zaposleni ili oni na beskonačnom popisu ureda za zapošljavanje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.