ubrzanja europskog puta

Poruka članica EU: Do kraja godine otvoriti pregovore s BiH

storyeditor/2023-11-29/nato_bih.png
30.11.2023.
u 18:40

Grlić Radman poručio je kako očekuju da će odluka Europskog vijeća biti pozitivna, upozorivši kako bi svaka druga odluka bila loša za sigurnost

Otvoriti do kraja godine pregovore Europske unije i BiH - nužan je potez koji nema alternativu i koji bi imao strateški značaj kada je riječ o sigurnosti ne samo BiH već i Europe u cjelini, a u tom procesu lobiranja za BiH najaktivniju ulogu ima Hrvatska, koja iznova upućuje na značaj ubrzanja europskog puta zemlje, piše Večernji list BiH.

Na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, a na inicijativu Republike Hrvatske, održan je sastanak ministara koji dolaze iz zemaljama potpisnica pisma koje je nedavno upućeno Josepu Borrellu, visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, a u kojemu se tražilo otvaranje pristupnih pregovora s BiH do kraja ove godine.

Strateški značaj

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman potvrdio je kako su se uoči odluke Europskog vijeća, koja se očekuje 14. i 15. prosinca, okupili kako bi dodatno uputili na stratešku važnost otvaranja pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom radi sigurnosti i stabilnosti europskog kontinenta. Ističe kako to više nije stvar odabira, nego je to u interesu sigurnosti i stabilnosti ne samo EU-a već i BiH. Podsjetio je i kako je Hrvatska od samih početaka iskreni zagovornik europske perspektive BiH te na tomu snažno radi. Na pitanje o rezultatima inicijative, poručio je kako očekuju da će odluka Europskog vijeća biti pozitivna, a što znači otvaranje pristupnih pregovora do kraja godine.

- To je strateški interes EU-a. Svaka druga odluka bila bi loša za sigurnost i nitko ne bi profitirao. Dapače, profitirali bi antieuropski raspoloženi političari, oni koji nisu prozapadno orijentirani - upozorio je Grlić Radman. Pozdravio je aktivnosti i napore Vijeća ministara, a osobito predsjedateljice Borjane Krišto i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića koji sve rade kako bi ubrzali reforme te usvojili što veći broj zakona koji se traže i koji su uvjet za otvaranje pristupnih pregovora. Na kraju, potvrdio je kako je Hrvatska ponudila svoju ekspertizu i znanje kroz centar izvrsnosti, podsjetivši kako je na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH postignut dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva za provedbu ugovora o partnerstvu, a što je pravni okvir za suradnju.

Aktivnosti Republike Hrvatske do sada su se pokazale presudnima kada je riječ o europskom putu BiH, a upravo je zahvaljujući naporima hrvatske diplomacije i vlasti, BiH u prosincu prošle godine dobila status kandidatkinje za Europsku uniju. No, pitanje angažmana Hrvatske osobito je važno i u svjetlu održavanja i jačanja raspoloženja unutar Europske unije kada govorimo o procesu proširenja na jugoistok Europe, a osobito BiH s obzirom na to da je Hrvatska svjesna značaja Bosne i Hercegovine kada je riječ o ukupnoj stabilnosti ovoga dijela Europe. Naravno, značajnu pozornost Hrvatska pridaje i potrebi poštivanja ustavnih postulata BiH, konkretno konstitutivnosti naroda te je zahvaljujući naporima RH odrednica o konstitutivnosti uvrštena i u Strateški kompas - ključni dokument Europske unije iz područja vanjske politike.

Važna iskustva

Hrvatska će svakako nastaviti podržavati BiH na njezinu europskom putu, a to će se pokazati i kao ključno nakon što počnu pregovori o pristupanju, osobito kada govorimo o prenošenju vrijednih iskustava koje je Hrvatska prikupila tijekom vlastitih pregovora.

Drugi segment podrške oslikava se i kroz potrebu snažnijeg ekonomskog angažmana Europske unije na prostoru zapadnog Balkana, pri čemu ne treba zaboraviti brojne pozitivne primjene ekonomske suradnje lokalnih samouprava iz Hrvatske s onima u Bosni i Hercegovini kroz projekte financiranja sredstvima Europske unije uz prekograničnu suradnju. Očekivanja su kako će Hrvatska dodatno ojačati svoju ulogu i u pogledu pripreme te naglašavanja projekata koji tek trebaju doći na dnevni red.

Na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a dosta se govorilo upravo o situaciji na ovom prostoru, a kako je potvrdio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zaključak je kako je potrebno više pozornosti i više aktivnosti, kako NATO-a tako i Europske unije. Grlić Radman također je naveo i kako je zapadni Balkan u sigurnosnoj sferi Europske unije, prostor koji pripada EU, te je važno učiniti sve napore kako bi se osigurala stabilnost te prevenirali maligni utjecaji sa strane, prije svega ruski, na neke zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije