na vrhu neslavne liste

Poražavajući podaci: BiH po organiziranom kriminalu peta zemlja u Europi, 49. u svijetu

02.10.2021.
u 14:11

Bosna i Hercegovina zauzima 49. mjesto od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda po zastupljenosti organiziranog kriminala, dok je među 44 europske zemlje peta na listi. Podaci su to Globalnog indeksa organiziranog kriminala za 2020. godinu.

Prvo mjesto na svjetskoj listi zauzima Demokratska Republika Kongo, druga je Kolumbija, a treći Mijanmar. Ove podatke objavila je Globalna inicijativa, organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, piše Klix.ba.

BiH je pozicionirana na 49. mjesto sa 5,89 indeksnih poena. Susjedna Srbija je na 33. mjestu i prva od europskih zemalja na ovoj listi. Ispred BiH je i Crna Gora koja je zauzela 45. poziciju, Sjeverna Makedonija je na 74. mjestu, Hrvatska 85., a Slovenija 132.

Analiza kriminalnih aktivnosti u BiH

Iz švicarske organizacije navode da je BiH važna tranzitna i skladišna zemlja za droge poput heroina i kanabisa koji idu u Europu, ali i u nešto manjoj količini MDMA i ekstazi. Kanabis se iz Albanije transportira u BiH odakle se krijumčari u zemlje Zapadne Europe. Navodi se da je tržište kokaina manje prisutno u BiH, ali da su uočene povezanosti kriminalnih organizacija u entitetu Republika Srpska i latinoameričkih trgovaca ovom drogom.

Kada je riječ o trgovini ljudima, navodi se kako je BiH važna zemlja za tranzitiranje osobama kineskog, indijskog i turskog porijekla koje su žrtve seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada, no isti je slučaj i s domaćim žrtvama.

"Građani BiH su često žrtve prisilnog rada u građevinskoj industriji drugim sektorima u susjednim balkanskim i europskim zemljama. Građankama BiH i djevojkama se trguje radi seksualne eksploatacije u privatnim stanovima i motelima. Posebno su marginalizirani Romi", stoji u izvještaju.

U BiH je zastupljen i ekološki kriminal, a uglavnom se odnosi na trgovanje drvetom i drvnim prerađevinama, kao i nezakonito ubijanje i proizvodnju mesa od zaštićenih/ilegalnih životinja (npr. prepelice). Navodi se kako je nelegalni izvoz olakšan rupama u zakonodavnim i carinskim regulatornim okvirima.

Zaključuje se da su akteri kriminala u BiH domaća mafija, organizirane kriminalne mreže, strane kriminalne grupe, ali i državni službenici. Oni imaju značajnu ulogu u svjetskom kriminalu, posebno kada je riječ o trgovini drogom (heroin) i oružjem. Navodi se da je većina mafijaških mreža u BiH podijeljeno po nacionalnoj liniji, ali da oni ipak usko surađuju. S obzirom na to da je stupanj korupcije visok, ističe se da mnogi kriminalni akteri uživaju zaštitu od pojedinaca koji se nalaze u državnom aparatu.

"Neki članovi kriminalnih grupa su zaposleni u državnim institucijama, dok su drugi članovi dominantnih političkih stranaka", stoji u izvještaju.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije