simpozij o plućnim bolestima

Porast plućnih bolesti, suradnja između klinika doprinijela bi boljim terapijskim mogućnostima

08.11.2019.
u 14:57

U svijetu je zabilježen porast plućnih bolesti. Najčešće plućne bolesti u Tuzlanskoj županiji su kronična opstruktivna bolest, karcinomi, pneumonije i astma, dok je učestalost slučajeva tuberkuloze znatno smanjena - rečeno je na 8. simpoziju o plućnim bolestima koji je danas održan u Tuzli.

Predavači iz BiH, Srbije i Hrvatske govorili su o dijagnostici i prezentirali općeprihvaćene metode liječenja.

Voditeljica Odjela za plućne bolesti i tuberkulozu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Kristina Galić kazala je kako bi suradnja između klinika, posebno velikih centara doprinijela boljim terapijskim mogućnostima za bolesnika.

- S obzirom na visoku stopu zagađenja, imamo visok stupanj kroničnih opstruktivnih bolesti pluća - kazala je Galić. 

Načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centar Tuzla Suad Dedić kazao je kako konična plućna bolest ima svake godine dopunu smjernica.

- Već su stigle nove smjernice za 2020. godinu o čemu moramo informirati kolege - istaknuo je.

Direktorica za medicinsko usavršavanje i znanstveno istraživanje UKC Tuzla Zumreta Kušljugić kazala je kako će podržati sve edukativne skupove.

- Već osmi put zajedno s Liječničkom komorom i sestrinskom organizacijom, UKC Tuzla nastoji donijeti novine kako bi doktori i gosti mogli razmijeniti znanje u cilju pružanja što bolje skrbi našim bolesnicima - kazala je Kušljugić. 

Na Simpoziju o plućnim bolestima sudjelovali su medicinske sestre i tehničari iz TK, Tešnja, Zenice i Brčko Distrikta. Osim razmjene iskustava, jedan od ciljeva ovakvih skupova je i da liječnici ujednače načine liječenja, odnosno pristup pacijentima. Složili su se kako je i prevencija jako važna za smanjenje komplikacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?