Imenovanja ministara

Popuna Vijeća ministara moguća u drugoj polovini siječnja

vijeće ministara
08.01.2016.
u 07:00

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana za 12. siječnja, ali pitanje je hoće li do tada biti pripremljeno sve za imenovanja

Unatoč prednovogodišnjim najavama čelnika SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića o brzoj popuni ispražnjenih mjesta u Vijeću ministara BiH, još nije pokrenuta procedura imenovanja novog ministra prometa i veza i zamjenika ministra obrane.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 12. siječnja, ali skoro je sigurno da do tada neće biti okončana procedura kandidature kako bi Vijeće ministara bilo kompletirano. Potrebno je da prije formalne potvrde u Zastupničkom domu predsjedatelj Denis Zvizdić zaprimi prijedloge kandidata od SBB-a te ih uputi na sigurnosne i provjere u vezi s eventualnim sukobom interesa, piše Večernji list BiH.

Nadležno povjerenstvo treba se očitovati o kandidatima pa ostaje za vidjeti hoće li se taj posao okončati do 12. siječnja. Dva mjesta u državnoj vladi ostala su nepopunjena sredinom prosinca, i to nakon što su zastupnici potvrdili odluku predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o smijeni DF-ovih kadrova Slavka Matanovića i Emira Suljagića.

Na njihova mjesta trebali bi biti imenovani kadrovi SBB-a, a sukladno političkom dogovoru nove vladajuće koalicije. Radončić je nedavno izjavio i kako je od predsjednika SDA-a Bakira Izetbegovića tražio da se SBB-u ustupi mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH, što je lider SDA odbio.

Neki upravo u tome vide razlog zbog kojeg SBB ne žuri sa slanjem imena svojih kandidata za ministra prometa i veza i zamjenika ministra obrane. Spominjana su imena Bakira Dautbašića i Seada Jusića.

Činjenica da Vijeće ministara djeluje u nepotpunom sastavu ne dovodi u pitanje njegov legitimitet, ali imajući u vidu da je resor prometa i veza vrlo važan, dugotrajno djelovanje tog ministarstva bez čelnog čovjeka moglo bi imati štetne posljedice za BiH. Sigurno su toga svjesni i u vladajućoj koaliciji pa je za očekivati da to pitanju uskoro bude riješeno. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije