povećan broj u tuzli

Ponovno kreće priliv migranata prema BiH iz Srbije

03.02.2020.
u 18:22

U Srbiji trenutno boravi između sedam i osam tisuća migranata. Može se očekivati da će veliki broj njih krenuti prema BiH.

S ljepšim vremenskim prilikama stigla je nova grupa migranata u Tuzlu, na prostor pored autobusne stanice u Tuzli. Prema neslužbenim informacija, stiglo ih je više od 50 i to iz Srbije.

- Tijekom prošlog mjeseca mi smo opservirali oko 806 migranata. U prošlom tjednu nekih 200. Preko vikenda je, čini mi se, nekih 100 došlo u Tuzlu. Do sada je njihovo kretanje bilo unutar BiH, vjerojatno tražeći sebi što ugodnije mjesto za boravak. Ovo sada, preko vikenda, reklo bi se da ponovno kreće iz Srbije priliv migranata. Ovo su ljudi koji su bili u migracijskim centrima u Srbiji - izjavio je tajnik Crvenog križa Tuzla Sead Hasić.

I tako već dvije godine na ovoj adresi. Dolaze i odlaze. Smjenjuju se, ali je uvijek prisutan njihov veliki broj. Kada se rezimiraju prethodne dvije godine, u našu zemlju ušlo je oko 58 tisuća ilegalnih migranata. S prvim danima proljeća očekuje se novih šest do osam tisuća. Oni obično borave u šatorima. Većinom žele ići u Njemačku, Belgiju, Italiju. Do ovih odredišta zaglavljeni su ovdje, u nehumanim uvjetima. 

Volonter Senad Pirić ističe kako nemaju dovoljno kapaciteta odgovoriti na sve potrebe tih ljudi.

- Ako se nastavi ovaj priliv, a po svoj prilici će se nastaviti, mislim da se ovdje brzo može dogoditi humanitarna kriza - kazao je.

Uzimajući u obzir ove uvjete, ali i povećan broj migranata županijska Vlada je reagirala. Ministru sigurnosti BiH je prije nekoliko dana upućen poziv za posjet Tuzlanskoj županiji. Tom prilikom, tražit će se odgovarajuća rješenja, istaknuo je županijski ministar unutarnjih poslova Sulejman Brkić.

Inače, prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH, u Srbiji trenutno boravi između sedam i osam tisuća migranata. Može se očekivati da će veliki broj njih krenuti prema BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?