Skromni Pero Bajić

Pomogao u izgradnji ceste i parkirališta do groblja, osnovao udrugu

14.01.2021.
u 18:50

Biti u inozemstvu, a pronositi pozitivni glas posavski društvenim mrežama i dati informacije iz rodnog kraja iseljenim Posavljacima, zadaća je koju je krajnje ozbiljno shvatio i prihvatio Miro Perak iz Garevca koji je već odavno drugi dom pronašao u Švicarskoj odakle uređuje GIP (Garevački internetski portal). Na kraju svake godine portal zbraja urađeno u svojem rodnom kraju i ističe osobe vrijedne hvale. Tako je bilo i ovoga puta pa su 15-godišnjem nizu odabranih osoba Ivi Perkoviću Jakinom, Niki Tokiću Brkici, Iliji Periću Grašku, Ivici Mariću Ćiši, Mati Cvitkušiću Ćevi, Marku Cvitkušiću Čorbinom, Antunu Fuglinskom, Goranu Tokiću Dikači i Zdravki Tokić pribrojali još jednu osobu koju žele istaknuti – Peru Bajića, Najgarevljanina za 2020, piše Večernji list BiH. 

Civilne inicijative

Izabrali su, kažu, nikada nagrađivanog, vrijednog, sposobnog, motiviranog, ali i skromnog čovjeka. Čovjeka pristojna i poštena karaktera, neopterećenog politikom ni bilo kakvim ideološkim konotacijama. Pero Bajić danas je u trećoj životnoj dobi i uživa zasluženu mirovinu koju je stekao u Nizozemskoj. Prilično je zdrav i veseo čovjek. Ne razmišlja puno o prošlosti ni budućnosti jer ih osobno, kaže, ne može promijeniti. Živi sadašnjost onako kako baš on hoće, a uz njega je uvijek njegova obitelj koja mu nikada nije uskraćivala planove i želje, već ga je uvijek podržavala u njegovim odlukama. Pero je već desetljećima na razne načine svojim inicijativama obogaćivao svoj rodni kraj. Civilna inicijativa njemu je uvijek bila prioritet rada te je pokretao brojne projekte za svoj Garevac. Osobito je ponosan što je uspio osnovati Udrugu posavskih Hrvata “Garevac 45”.

- Danas, u vrijeme pandemije koronavirusa, kada nam je ograničeno kretanje i s maskom na licu ostajemo doma, shvaćamo koliko smo udaljeni jedni od drugih i koliko nam nedostaje bliskost susreta i razgovor bez maske. Kada je već tako, u ovo internetsko doba valja bar isticati osobe koje kroz život kroče puni entuzijazma i potrebe da pomažu svojoj lokalnoj zajednici - ističe Perak. U GIP-u ističu kako je Bajić, između ostaloga, pomagao Mjesnoj zajednici i župnom uredu u obilježavanju i održavanju groblja, odnosno grobišta žrtava Burića štale, izgradnju prilazne ceste grobištu te izgradnji parkirališta, sve ukupne površine 3500 četvornih metara kao i ostvarenju idejnog rješenja spomenika na istom mjestu.

Obvezuje nas zavjet

- To nam je ljudska i vjerska, moralna i civilizacijska obveza da, iz pijeteta prema mrtvima i radi zatvaranja bolnih rana iz prošlosti, na dostojanstven način obilježimo grobove sinova Garevca, a i susjednih sela, naših očeva, djedova, stričeva. Na to nas obvezuje zavjet ožalošćenih majki i udovica, ali i Zakon o uređenju groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Isto tako, na to nas obvezuju i međunarodno humanitarno pravo, pravo na grob i sjećanje na žrtve - ističe Bajić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?