Projekt budućnosti nastavlja se i ove godine

Pomoć u kući za 48 Žepčaka u potrebi, 18 više nego lani

08.01.2022.
u 15:16

I u ovoj godini na području općine Žepče nastavlja se projekt budućnosti naziva "Pomoć u kući", čiji je osnovni cilj pružiti pomoć i potporu osobama u potrebi, piše Večernji list BiH.

Novi model

Podsjetimo, Općina Žepče u prosincu lani potpisala je ugovor s Federalnim zavodom za zapošljavanje prema kojemu se nastavlja provedba projekta "Pomoć u kući", a odnosi se na pružanje skrbi i njege starijim osobama te provodi u suradnji s Centrom za socijalni rad Žepče. Ovaj projekt se u općini Žepče prvi put provodio u 2021., a potpisani su ugovori sa zaposlenicima za tekuću godinu, kazali su iz Općine. - Krajnji korisnici projekta osobe su s invaliditetom i stariji od 60 godina izloženi siromaštvu, koji imaju minimalna ili nikakva primanja, osobe koje se suočavaju sa zdravstvenim i socijalnim problemima, koje su socijalno izolirane i nemaju potporu svojih najbližih ili su osobe s poteškoćama u psihofizičkom razvoju. U protekloj godini projektom je obuhvaćao 30 korisnika, a u ovoj godini projekt je proširen na ukupno 48 korisnika. Osnovni cilj projekta je doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno osjetljivih osoba i osoba s onesposobljenjem, olakšavajući im svakodnevni život u vlastitim domovima, kao i jačanje sustava njege i pomoći u kućama osobama treće životne dobi. Jedan od ciljeva projekta je zapošljavanje teško zapošljivih osoba i osoba koje nisu imale radnog iskustva te podizanje svijesti lokalne zajednice za nove oblike rješenja problema osobama s invaliditetom i osoba starije životne dobi - naglašavaju iz Općine Žepče. Ovaj projekt je, kazali su iz Općine, relevantan i inovativan. - Relevantan je zbog toga što nam je uistinu potreban jer imamo starijih stanovnika kojima je potrebna pomoć i koje ne žele napuštati svoje domove, mjesto gdje su naviknuli živjeti, i ovo je način da se do tih osoba dođe bez primoravanja da moraju ići na druga mjesta u starosti, primjerice, u domove za stare. Inovativan je zbog toga što primjenjuje novi model kućne njege. Ona će obuhvatiti medicinsku njegu korisnika, društvenu potporu, odnosno razgovor s korisnicima i higijenu ili, primjerice, da im se očisti kuću - objasnili su.

Veći broj korisnika

Prema podacima Centra za socijalni rad Žepče, mjesne zajednice koje su određene za provedbu navedenoga projekta, mjesta su gdje je veći broj potencijalnih korisnika - osoba u stanju socijalne potrebe. U ovoj godini u projekt će biti uključene mjesne zajednice Lug-Brankovići, Debelo Brdo, Globarica, Papratnica, Tatarbudžak, Begov Han, Željezno Polje i Žepče. Ukupna vrijednost projekta iznosi 96.608,28 KM, od kojih Federalni zavod za zapošljavanje izdvaja 57.600 KM, a Općina Žepče 39.008,28 KM. U realizaciju projekta uključen je Centar za socijalni rad Žepče radi osnivanja starosnih skupina i mreže korisnika s kojima će raditi kroz projekt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?