ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Pomjerili smo kazaljke na satu, evo na što sve to utječe

sat
31.10.2021.
u 09:00

Pomicanje kazaljki na satu ima posljedice po zdravlje, ali i ekonomiju. Više je aspekata na koje promjena sata utječe.

U noći sa subote na nedjelju smo pomjerili kazaljke na satu, kazaljke smo vratili jedan sat unatrag, odnosno s 3 na 2 sata.

Završilo je tako ljetno računanje vremena, a počelo zimsko.

Pomicanje kazaljki na satu ima posljedice po zdravlje, ali i ekonomiju. Više je aspekata na koje promjena sata utječe.

Jedan od njih je zdravstveni, koji doduše najviše utjecaja ima na prelazu sa zimskog na ljetno računanje vremena. Istraživanja govore kako se uz promjenu kazaljki na satu pojačava rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i nesanice i glavobolje. Spominje se i umor i nedostatak koncentracije..., piše Index.hr. 

Osim zdravstvenog aspekta, tu je i onaj ekonomski. Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun utrošene električne energije.

Također, prema nekim analizama, prelaskom sa zimskog na ljetno računanje vremena, potroši se 1 posto više goriva zbog dužeg dana, a za 0,5 posto poveća se ušteda električne energije. U početku se mislilo da će se uštedjeti mnogo više.

No, do kada ćemo mijenjati kazaljke na satu? Prije tri godine Europska komisija je predložila da se ukine sezonsko pomicanje kazaljki na satu, vjerovalo se da će brzo doći do promjene, ali do toga još uvijek nije došlo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije