dodijeljeno 2846 stanova

Polovina stanova za branitelje Sarajevu, a Mostaru, Čapljini i Kiseljaku zajedno ni petina

23.12.2018.
u 15:00

Iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije BiH nadležna povjerenstva FMO-a i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH od 1997. godine do danas dodijelili su 2846 stanova, piše Večernji list BiH.

Dodjela po gradovima

Najveći broj tih stanova, pokazuje informacija koju je načinila Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, dodijeljen je razvojačenim braniteljima i zaposlenicima nekadašnjeg FMO-a i Vojske FBiH. Stanova koji su dodijeljeni tim korisnicima je 1840, a po brojnosti slijede obitelji poginulih branitelja, među kojima su 682 korisnika stanova iz stambenog fonda FMO-a. Ratni vojni invalidi dobili su 324 stana.

Očekivano, najveći broj dodijeljenih stanova je na području Sarajeva, čak 1406, što je skoro polovina ukupnog broja stambenih jedinica koje su dodijeljene. U Mostaru je dodijeljen 441, u Bihaću 393, a u Tuzli 327 stanova.

Značajniji broj stanova razvojačenim braniteljima i zaposlenicima nekadašnjeg FMO-a i Vojske FBiH, obiteljima poginulih branitelja i ratnim vojnim invalidima dodijeljen je iz ovog stambenog fonda i u Travniku (87), Čapljini (70) i Zenici (38), a na popisu gradova u kojima je dodijeljen barem po jedan stan su Vitez, Visoko, Živinice, Novi Travnik, Sanski Most, Goražde, Donji Vakuf, Uskoplje, Čitluk, Široki Brijeg, Tomislavgrad, Konjic, Gračanica, Busovača, Neum i Kiseljak, u kojem su, primjerice, dodijeljena 24 stana iz ovog fonda.

Za najveći broj slučajeva nadležno povjerenstvo prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane izvršilo je obnovu ugovora o korištenju stana, a nadležni pravobranitelj ili Povjerenstvo za kontrolu zaključenih ili obnovljenih ugovora o korištenju stana izvršili su kontrolu zakonitosti obnovljenoga ugovora o korištenju stana.

- Zbog velike količine posla i činjenice da se raspravljanje o vojnim stanovima vrši na različitim razinama, pred različitim državnim tijelima, pred nadležnim parničnim sudovima, podaci kojima raspolažemo su “promjenjiva kategorija”.

Vojno-stambeni fond se kroz odredbe domicilnih zakona razmatra još uvijek u velikom broju pred nadležnim upravnim tijelima i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH poduzima sve pravne mjere i radnje radi zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH - ističu iz ove službe.

Zamjenski stanovi

Dodaju da je praksa upravnih tijela u primjeni domicilnih zakona različita u identičnim slučajevima, tako da podaci kojima raspolažu nisu u skupini statičnih kategorija, nego se radi o podacima koji se svakodnevno mijenjaju. Pogotovo iz razloga što postupci kod nadležnih tijela i sudova nerijetko traju u prosjeku od pet do šest godina, posebno gdje je, uz dvostupanjsku razinu odlučivanja, osigurana i revizija, kao i prizivni postupci pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH navodi i da je poduzela niz aktivnosti i dijelom osigurala dodjelu zamjenskih stanova osobama koje su iseljene iz vojnih stanova. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?