Međutim, na bosanskohercegovačkim selima uvijek je živo, pogotovo kod onih koji imaju stoku, odnosno životinjska blaga koja treba obilaziti, hraniti, brinuti se o njima, i to od jutra do sutra. I zbog takvih proizvođača mnogi u ovoj zemlji mogu mirno spavati jer zahvaljujući onima s kojima često nemamo doticaja proizvodnja hrane i dalje postoji.
Briga države
Da vidimo kakva je konkretna situacija, otišli smo do Seljačkog saveza Federacije provjeriti hoće li nakon prošle i proteklih godina i tog užurbanog rasta cijena situacija ove godine biti drukčija. - Nadamo se da će se zadržati postojeće cijene, ali i vi znate da o inflaciji ovisi kakva će biti cijena i u kakvim će se segmentima pojaviti. Što se nas proizvođača tiče, mi bismo voljeli da se cijene zadrže na istoj razini jer one su previsoke što se tiče animalne proizvodnje - ističu u Savezu. Pitamo - brine li se država za proizvođače dovoljno. - To je sada korektno i ne možemo se žaliti jer i županija, što se tiče proizvođača barem u ZHŽ-u, i federalna Vlada nastoje ispuniti obveze, podržati proizvodnju hrane. Važno je da postoji svijest da treba podržavati proizvodnju hrane u ovoj zemlji - istaknuli su. Pitamo ih i u kojim se okvirima kreće taj broj proizvođača u poljoprivredi i kakav je trend. - Mislimo da je trend koji imamo takav kakav jest. Nema novih ljudi, nema mladih i, nažalost, teško će netko mlad ući u proizvodnju. Neki novi vjetrovi su zapuhali, neki drugi poslovi su popularniji. Međutim, bitno je zadržati postojeće ljude koji proizvode. Sad imamo dobar porast u proizvodnji mlijeka i sve ostale proizvodnje su u laganom porastu, jedino svinjogojstvo ima stagnaciju. Možemo reći da se proizvodnja povećala unatoč manjem broju proizvođača u odnosu na proteklo razdoblje - kazali su nam u Savezu. U prijevodu, manji broj proizvođača više proizvodi. A onaj tko proizvodi, sad donekle ništa ne radi. Ipak samo donekle. Jer upravo su zimski mjeseci oni kad treba planirati proljetnu sjetvu. - Mnogi poljoprivrednici koriste siječanj za planiranje što će sijati ili saditi u proljeće. To uključuje naručivanje sjemena, pripremu zemljišta i nabavu potrebnih resursa. Zimski mjeseci su dobar trenutak za servisiranje poljoprivredne opreme, čišćenje i popravljanje traktora, sijačica i druge opreme koja će biti potrebna u proljeće - stoji u poljoprivrednim savjetima vezanima uz ovo razdoblje. Također, oni koji imaju plastenike i staklenike vjerojatno su nešto uzgojili u "unutrašnjosti". - Temperature unutar takvih objekata omogućuju proizvodnju tijekom zime pa poljoprivrednici često koriste ovo razdoblje za proizvodnju povrća koje je zahtjevnije za uzgoj na otvorenom. Povremeno se provode čišćenje i dezinfekcija plastenika i staklenika kako bi se spriječile bolesti ili štetnici - navodi se. Drugi dio siječnja, a proteklih godina posebno veljača, vrijeme je i kad počinje obrezivanje. - U mnogim vinogradima i voćnjacima poljoprivrednici koriste zimu za obavljanje preventivnih tretmana protiv bolesti, obrezivanje vinove loze, jabuka, krušaka i drugih voćki, te obavljanje radova na zaštiti od smrzavanja, poput pokrivanja mladih stabala ili vinove loze - navedeno je. A oni koji i sad imaju najviše posla, a koje smo spomenuli u uvodu, jesu oni koji imaju stoku. - U stočarstvu siječanj je mjesec kada se brine o prehrani stoke, kao i održavanju staja i skloništa. Zima zahtijeva dodatnu pozornost u smislu pružanja odgovarajuće hrane, vode i zaštite od hladnoće. Mnogi stočari također koriste zimu za planiranje buduće reprodukcije stoke, praćenje zdravstvenog stanja životinja i provođenje veterinarskih pregleda - navodi se u analizama poljoprivrednih radova za siječanj.
Čekaju se povoljniji uvjeti
Unatoč zimi, ponegdje poljoprivrednici koriste siječanj za obavljanje određenih poslova na poljima, poput nanošenja stajskog gnojiva ili drugih organskih gnojiva, dok čekaju povoljnije uvjete za obradu tla. To je ponegdje i vrijeme za pripremu tla za proljetnu sjetvu, a koja može uključivati analizu tla, odabir sorti usjeva i naručivanje sjemena. Za usjeve poput pšenice, ječma, raži i trave sjetva može početi krajem zime ili početkom proljeća, ovisno o klimatskim uvjetima. Zima je vrijeme za planiranje, održavanje i pripremu za nadolazeće sezone - istaknuto je u poljoprivrednim analizama i savjetima.