sufinanciranje projekata u HBŽ

Poljodjelcima 50.000 KM za strojeve, električne pastire, solarne panele...

poljoprivreda
09.10.2021.
u 08:00

U cilju poboljšanja uvjeta i smanjenja troškova proizvodnje na poljoprivrednim gospodarstvima, Vlada Hercegbosanske županije sufinancira različite projekte i aktivnosti iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja namijenjene poljodjelcima, piše Večernji list BiH

Županijsko Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je javni poziv poljodjelcima s područja HB županije za podnošenje prijava za sufinanciranje većeg broja različitih projekata i aktivnosti, koji će, bez sumnje, zainteresirati poljodjelce koji žele osuvremeniti i unaprijediti rad i proizvodnju.

Upisani u registar

Pravo na prijavu imaju poljodjelci, pravne i fizičke osobe kojima je glavna djelatnost poljoprivreda i čije su aktivnosti vezane uz poboljšanje uvjeta života na poljoprivrednom gospodarstvu u ruralnim područjima, a koji su upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava i/ili registar klijenata.

Prijava se može podnijeti za sufinanciranje sljedećih osam projekata i aktivnosti čija je realizacija započeta u 2021. godini: nabava poljoprivredne mehanizacije, nabava priključaka za poljoprivrednu mehanizaciju, nabava sustava za navodnjavanje, nabava električnih pastira, nabava solarnih panela, nabava mljekarske opreme, nabava i druge opreme u svrhu poboljšanja uvjeta poljoprivredne proizvodnje te za projekte koji se provode u suradnji s međunarodnim organizacijama (čija je realizacija u tijeku), a za koje se traži sudjelovanje podnositelja prijave. Za provedbu tog javnog poziva u županijskom proračunu za 2021. predviđen je iznos od 50.000 KM. Podnositelju prijave može se odobriti do 70 posto vrijednosti projekta, s tim da maksimalni iznos može biti 5000 KM, ovisno o broju valjanih prijava.

Dokumentacija koja se treba podnijeti uz prijavu opsežna je. Potrebno je pribaviti čak 15 različitih isprava: obrasce, odluke, potvrde, izvode, obavijesti, izvješća, popise, liste, dokaze, ugovore... Propisana su tri osnovna kriterija za odabir prijava: dokaz o izvršenim ulaganjima u prijavljenom projektu, veličina poljoprivrednoga gospodarstva (broj stoke i površina zemljišta), planirane daljnje aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu. Ministarstvo će donijeti odluku o odobravanju sredstava, a s izabranim korisnicima sredstava koji će nabaviti poljoprivrednu mehanizaciju i ostalu opremu navedenu u javnom pozivu od dana objave javnog poziva do 31. prosinca 2021. sklopit će se ugovor kojim će se urediti međusobna prava i obveze - namjena dodijeljenih sredstava, dokazi o utrošku sredstava i drugo. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Božo Perić imenovat će povjerenstvo koje će razmotriti zaprimljene prijave i ocijeniti ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava.

Izvješće o utrošku

Podnositelj prijave kojem se dodijele sredstva za sufinanciranje projekata i aktivnosti iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji će nabaviti poljoprivrednu mehanizaciju i ostalu opremu, dužan je do 31. siječnja 2022. dostaviti izvješće o utrošku sredstava na obrascu izvješća koji se može preuzeti na mrežnoj stranici Vlade Hercegbosanske županije www.vladahbz.com. Za podnositelja prijave za projekt koji se provodi u suradnji s međunarodnim organizacijama rok za podnošenje izvješća o utrošku sredstava i dokazi o utrošku sredstava odredit će se ugovorom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?