Nema zakona ni pomoći

Politika u FBiH blokira mnogima mogućnost da postanu roditelji

Couple in living room with baby
26.10.2016.
u 10:00

Iako je početkom godine Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržalo i u daljnju parlamentarnu proceduru uputilo nacrt okvirnoga zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, on još nije zaživio, piše Večernji list BiH.

Različita prava

Tako se još uvijek prava parova koji djecu ne mogu dobiti prirodnim putem razlikuju, ovisno o tome žive li u Mostaru i Sarajevu ili, primjerice, u Banjoj Luci. Naime, BiH je jedina zemlja u regiji koja nema zakon o potpomognutoj oplodnji. Na razini entiteta, Republika Srpska je u mnogo boljem položaju jer roditelji imaju pravo na dva besplatna pokušaja, dok u Federaciji BiH nemaju ni na jedan. Zbog svega navedenoga, najveći broj parova, odnosno oni koji žive na prostoru Federacije BiH, prisiljeni su podizati kredite kako bi platili postupak umjetne oplodnje koji može koštati i do deset tisuća konvertibilnih maraka. Dejan Kerleta iz Istočnog Sarajeva i njegova supruga imali su sreće što pripadaju entitetu koji je pokazao razumijevanje za ovu vrstu problema.

Skup postupak

“Supruga i ja imali smo više pokušaja izvantjelesne oplodnje u Sarajevu, u raznim ordinacijama, ali nismo uspjeli. Zatim su se stekli uvjeti da se podvrgnemo postupku izvantjelesne oplodnje u RS-u. Vlada RS-a osigurala nam je dva besplatna pokušaja, a prvi, nažalost, nije bio uspješan. Nakon određenog vremena odlučili smo se da supruga pokuša još jednom i uspjelo je. Marko i Jovan rodili su se zahvaljujući izvantjelesnoj oplodnji”, ispričao je Kerleta za N1. Dodao je kako mnogi ne mogu osigurati opću egzistenciju, a pogotovo ne prikupiti novac za izvantjelesnu oplodnju koja stoji najmanje 5000-6000 konvertibilnih maraka. “U RS-u gotovo sve općine izdvajaju novac i za treći pokušaj izvantjelesne oplodnje, dok Vlada osigurava dva pokušaja,” kazao je Damir Mašić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH te dodao kako nije pravedno da parovi koji žive u istoj zemlji nemaju ni približno ista prava, a posebice kad je riječ o ovom pitanju. “U Europi svaki sedmi par ima problem s potomstvom, a u BiH gotovo 20 posto populacije ima taj problem”, rekao je ovom prilikom Mašić. Usvajanjem zakona na državnoj razini svim parovima koji ne mogu prirodnim putem dobiti dijete bit će omogućen isti tretman bez obzira na to u kojem dijelu BiH žive. Inače, Bosna i Hercegovina je zemlja koja već godinama bilježi negativan prirodni prirast. Trend negativnog prirodnog prirasta u BiH bilježi se od 2012. godine, a podaci pokazuju kako BiH gubi i do 12.500 osoba od ukupnog broja stanovnika svake godine, što je alarmantan podatak koji upućuje na eskalaciju “bijele kuge”. Iako je zabilježena u svim dijelovima BiH, najizraženija je u pet županija s većinski hrvatskim stanovništvom. “Bijela kuga” ili depopulacija predstavlja smanjenje broja stanovnika te se očituje malim brojem rođenih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije