Veleposlanik Murphy poručio da budućnost BiH treba biti integracija u euroatlantske institucije

Politika SAD-a neće se promijeniti, s našim partnerima ćemo raditi na obrani Daytonskog sporazuma

01.09.2023.
u 07:30

Sjedinjene Američke Države jako su zabrinute zbog antidaytonskog djelovanja koje dolazi iz Republike Srpske i zbog toga smo uradili ono što smo uradili, objavili sankcije. One nisu usmjerene protiv Srba, ni protiv građana Republike Srpske, već prema pojedincima koji imaju pojedinačnu odgovornost koju moraju prihvatiti, poručio je američki veleposlanik u BiH Michael Murphy.

Govoreći o posjetu visokog dužnosnika State Departmenta Gabriela Escobara, Murphy je kazao kako se on nije sastao s Miloradom Dodikom, ali nastavljaju djelovati u RS-u.

- SAD prvo vrlo detaljno analizira dokaze, postoje procesi prije nego što objavimo sankcije. Ako nastave djelovati antidaytonski i koruptivno, mi ćemo nastaviti djelovati protiv toga. Idealno bi bilo da se promijeni pristup političkih lidera u ovoj zemlji što se tiče tog ponašanja, ali ako se ne promijeni, SAD će i dalje smatrati pojedince koji se tako ponašaju odgovornima - kaže Murphy, dodajući da su reakcije na sankcije "proizvodnja čitavih teorija zavjere".

Gostujući u programu BHT 1, Murphy je prokomentirao i presudu Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića.

- Postoji obveza da se provodi ono što je Sud rekao i presudio. Što se tiče baš ove presude, još uvijek nismo vidjeli potpunu presudu, tako da nismo mogli to detaljno čitati. Treće što želim reći je da provedba ovisi o lokalnim političkim akterima. Mi smo posvećeni tome da im pomognemo to uraditi, angažirani smo godinama da se to postigne. Vidimo da ne postoji spremnost političkih stranaka da se angažiraju, pregovaraju, dođu do kompromisa. Ako stranke odbijaju to uraditi, bit će gotovo nemoguće provesti presudu - kazao je američki veleposlanik.

Također je istaknuo da budućnost BiH treba biti integracija u euroatlantske institucije i da građani ove zemlje to žele. - Ne možete doći do tog puta ako ne radite naporno na tom putu. Cijena će biti ogromna za građane ove zemlje ako političari ne budu radili odgovorno i u interesu građana - poručio je. Posebno je naglasio da je demokratska, stabilna, prosperitetna regija zapravo američka politika više desetljeća za ovu regiju. Kaže da se to nije promijenilo i ne mijenja se. Ponovno je stavio naglasak na rješavanje ekonomskih problema i na borbu protiv korupcije, na podršku državnim institucijama BiH, kazavši da je to politika SAD-a i da će to i dalje biti podrška koju SAD daje godinama BiH.

- Očigledno je da je od ključne važnosti da postoje dobri odnosi među susjedima, državama zapadnog Balkana. Često postoji neodgovorna retorika koju čujemo i ovdje u BiH i u regiji. Nema političke imunosti na to na Balkanu. Ono što je problem - zemlje regije trebaju imati dobre susjedske odnose s BiH i raditi zajedno, ali svaka retorika koja implicira miješanje u unutarnje poslove druge zemlje nije ni od kakve pomoći - navodi američki veleposlanik.

Govoreći o posljednjim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta vezano uz Ustavni sud BiH, Murphy je podsjetio da je njemački diplomat poništio dva zakona koja su usvojena u RS-u, ponovio da su to antidaytonski zakoni, destabilizirajući i antiustavni, kao i da su Sjedinjene Države to vrlo glasno osudile.

- Siguran sam da se politika SAD-a neće promijeniti ili pomjeriti u nekom smjeru. Mi, naši međunarodni partneri i visoki predstavnik ćemo i dalje raditi na obrani Daytonskog mirovnog sporazuma protiv napada kakve smo vidjeli iz RS-a - kratko je rekao.

Kada je u pitanju formiranje vlasti u FBiH, veleposlanik Murphy istaknuo je da SAD ne formira vlade i ne bira ministre. Ponovio je da se oni protive blokadama i neodgovornom djelovanju. Također je najavio da će nastaviti i dalje podržavati one stranke i lidere koji žele da zemlja dalje ide naprijed. Smatra da do napretka ne može doći preko noći, ali da je napredak moguć. Što se tiče članstva BiH u NATO-u, Murphy je kazao da je SAD bio najveći bilateralni partner BiH u nastojanju približavanja NATO-u. Kaže kako bi trebalo produbljivati odnose sa Sjevernoatlantskim savezom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?