Lokalni izbori su već najesen

Politički dogovori čekaju jer poteze dijela bh. stranaka uvjetuju i predizborni interesi

07.02.2024.
u 17:11

Stranačke pripreme za lokalne izbore koji će se održati najesen već su počele. Ono što se događa u pojedinim općinama i gradovima imat će veliki utjecaj na izborne rezultate i eventualne dogovore o koalicijama

Iako je izborna godina u ranoj fazi, činjenica da nam u listopadu slijede lokalni izbori u značajnoj mjeri utječe i na ponašanje političkih aktera u BiH. Potezi koje stranke povlače na višim razinama, od državne do županijske, umnogome su uvjetovane predizbornim interesima, piše Večernji list BiH. To svakako ne ide u prilog nastojanjima da se postigne politički dogovor o bilo kojoj gorućoj temi u zemlji. Ono što se događa na lokalnoj razini, u pojedinim općinama i gradovima, također će imati itekako velik utjecaj na izborne rezultate, ali i na eventualne dogovore o predizbornim koalicijama.

Zajednički nastupi

Najviše neizvjesnosti ima na bošnjačkoj političkoj sceni jer je jasno da će rezultati lokalnih izbora biti svojevrsni test popularnosti stranaka “trojke”, odnosno ocjena njihova rada. Prvi problem koji “trojka” mora riješiti je pitanje zajedničkog nastupa na izborima, poglavito u lokalnim sredinama koje su za nju i najvažnije. To se prvenstveno odnosi na Sarajevo, gdje izborna pobjeda ima posebnu težinu. Riječ je o gradskim općinama s velikim proračunima, ali još značajniji je simbolički smisao pobjede u Sarajevu. Svjesni su toga, čini se, i unutar stranaka “trojke” pa svoje sukobe u općinama Centar i Novo Sarajevo nastoje staviti u drugi plan i pokušati dogovoriti zajednički nastup na izborima, svjesni da je to vjerojatno jedini način da pobijede SDA, kojemu je Sarajevo također vrlo značajno. Prvi konkretan korak u predizbornom pozicioniranju “trojke” kao koalicije povukla je Naša stranka, otvoreno pozivajući dosadašnje partnere na suradnju. Predsjedništvo Naše stranke usvojilo je zaključak da se na lokalnim izborima 2024. prioritetno postigne dogovor u okvirima “trojke” o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima i zajedničkim kandidatima za načelnike. - Nakon razgovora na razini “trojke”, u Našoj stranci ostajemo privrženi ideji zajedničkog političkog djelovanja sa SDP-om i NiP-om. Unatoč ideološkoj raznolikosti članica ove koalicije, uvidjeli smo viši interes koji nas uvjetuje da nam te razlike ne budu prepreka, a taj interes je, prije svega, ubrzan put BiH k Europskoj uniji i, u konačnici, bolji život građana. Zbog toga smo opredijeljeni prioritetno postići dogovor o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima i zajedničkim kandidatima za načelnike. U Sarajevskoj županiji “trojku” gradimo od 2018. godine i naše političko zajedništvo dalo je vrlo opipljive rezultate kad je u pitanju poboljšanje kvalitete života građana. Vidljivo je to po mnogočemu, od naknada rodiljama, preko kulturnih događanja, od kojih su mnoga besplatna i događaju se na ulici, pa do velikih infrastrukturnih projekata, kakav je potpuna rekonstrukcija gradskog prometa - priopćili su iz NS-a. Za očekivati je da njihovi partneri iz Naroda i pravde i SDP-a prihvate pruženu ruku za nastavak suradnje, iako ostaje problem potpuno narušenih odnosa između lokalnih odbora ovih stranaka u pojedinim sarajevskim općinama. Što se tiče ostalih većinski bošnjačkih područja, za očekivati je da SDA u većini zadrži dominaciju s prethodnih lokalnih izbora.

Izborni rezultati i borba

U većinski hrvatskim općinama, kao i na prostoru Republike Srpske, ne bi trebalo biti većih iznenađenja i očekuje se da postojeće stranke zadrže vlast tamo gdje je imaju i trenutačno. Prava izborna utrka kod Hrvata vodit će se samo ondje gdje ne postoji opasnost nacionalne majorizacije, dok će u nacionalno mješovitim sredinama vjerojatno prevladati procjena o potrebi nacionalnog okupljanja kako bi se ostvario što bolji izborni rezultat. U Republici Srpskoj Dodikov SNSD želi zadržati vlast u svim općinama i gradovima gdje i trenutačno vlada, dok će zanimljivo biti pratiti prestrojavanje u oporbenim redovima, gdje se sad pojavljuje i Narodni front, stranka Jelene Trivić, nekadašnje dužnosnice PDP-a. Ono što oporbi ide na ruku su određeni frakcijski sukobi u pojedinim odborima SNSD-a, iako je jasno da će u središtu izborne borbe u RS-u biti Banja Luka. Dok se stranke uvelike pripremaju za lokalne izbore, treba napomenuti da još u potpunosti nisu provedeni ni rezultati općih izbora od prije gotovo četiri godine. Još se čeka na uspostavu nove Vlade u Hercegbosanskoj županiji koja je nakon nedavnog izbora Vlade Hercegovačko-neretvanske županije ostala jedina bez nove izvršne vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?