U RS-u u tijeku akcija "Stop prosjačenju"

Policija upozorava: Prosjačenje ne smije biti promatrano kao "stil života"

22.08.2023.
u 15:20

Posljednjih godina na ulicama brojnih bh. gradova može se primijetiti prisutnost većeg broja mališana koji s ispruženom rukom stoje ispred trgovačkih i drugih prodajnih objekata i traže da im se nešto udijeli. Kako piše BHRT, na ulicama Bijeljine u prosjačenju je zatečeno 50 djece iz četiri ili pet, kako pokazuju podaci, romskih obitelji koje roditelji primoravaju na prosjačenje ili radno eksploatiraju.

Rekordan broj djece

Policija na terenu svakodnevno zatječe neugodne prizore. - Dvoje djece od osam i devet godina voze kolica koja su teška 130 kilograma da bi kupila otpad. Znači, netko ih primorava, to su djeca... Ona svakodnevno rade u tim uvjetima, to mi nije normalno - kaže Dejan Minić, inspektor Policijske uprave Bijeljina, za BHRT. Kada dijete zateknu u prosjačenju, privremeno ga uklanjaju iz obitelji, ali to samo otežava dugoročno rješavanje problema. U nevladinu sektoru već nekoliko godina ističu da je rješenje otvaranje prihvatilišta. - Zamislite da imamo krađe automobila i da se ništa ne radi po tim kaznenim djelima, čemu bi grad sličio. Ovdje mi se čini da je to nekorektan odnos prema romskoj populaciji, da se predrasude i diskriminacija vide najviše kroz nesuzbijanje prosjačenja jer u tom lancu djeca su žrtve - ističe za navedeni medij Dragan Joković iz Udruge "Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin". Prema njegovim riječima, ova problematika se ne shvaća ozbiljno. - Ovo je do sada rekordan broj djece na ulici, čini se da smo svi zakazali, ali mi tražimo odgovornost u institucijama - zaključio je Joković za BHRT. MUP Republike Srpske do 10. rujna realizira republičku akciju "Stop prosjačenju", a za sedam mjeseci ove godine evidentirao je 179 prekršaja prosjačenja, koje je jedan od najprisutnijih oblika ekonomske eksploatacije djece. - Prosjačenje ne smije i ne može biti promatrano kao "stil života" ili "naučen obrazac ponašanja". Cilj ove akcije, tijekom koje će biti organiziran niz preventivnih i represivnih aktivnosti, je jačanje svijesti građana o rizicima i posljedicama prosjačenja djece, priopćeno je iz MUP-a RS-a. Podsjećaju da je Zakonom o javnom redu i miru propisana novčana kazna od 200 do 800 KM za osobe koje prosjače ili navode drugog na prosjačenje, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog ili osobe zaostale u razvoju propisana novčana kazna od 400 do 1200 KM ili zatvorska do 40 dana.

Problem

Ovaj problem izražen je i u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je lani registrirano 226 prekršaja koji se tiču prosjačenja, a taj trend je nastavljen i u ovoj godini kada su u MUP-u registrirali 117 slučajeva prosjačenja odraslih i djece. Potvrdio je to za zenicainfo.ba Elvedin Fišek, glasnogovornik MUP-a ZDŽ-a, govoreći i kako je 2021. po ovom pitanju bilo čak i uhićenja. - U odnosu na ranije godine došlo je do blagog povećanja broja prosjačenja, što ukazuje na to da se svi - od policije, nevladinih i društvenih organizacija pozabavimo uzrocima ovog problema s obzirom na to da kroz poslove koje obavljamo kao policijski službenici možemo zaključiti da u genezi problema stoji organizirano prosjačenje - kaže Fišek za zenicainfo.ba. Zakonom o javnom redu i miru zabranjeno je prosjačenje. Kazne su od 150 do 400 KM do dugogodišnjeg zatvora ako se utvrdi da je riječ o kaznenom djelu trgovine ljudima. Problemu prosjačenja moramo multisektorski pristupiti. Uz prosjačenje uglavnom idu i drugi oblici devijantnog ponašanja - od "džeparenja" do grubog ponašanja. Davanjem novca osobama koje prosjače na ulicama moramo biti svjesni da nesvjesno podržavamo takvo ponašanje - kazao je za navedeni medij Elvedin Fišek, glasnogovornik MUP-a ZDŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?