farmeri nestiaju, uvoz sve skuplji

Police trgovina u BiH uskoro bi mogle biti prazne, a cijene će rasti sve do kraja godine

25.08.2021.
u 17:14

Cijene su dramatično porasle i tu više nema povratka, a situacija, prema svemu sudeći, do kraja godine može biti još lošija. Ulje je poskupjelo od 50 do 100 posto, poskupio je kruh ili mu je smanjena gramaža da se nadomjesti to poskupljenje, a i mesu, osobito piletini, također je rasla cijena. Pileći file je od 8 KM s početka godine poskupio na 10 maraka, piše Večernji list BiH. 

Mnogi u teškoj situaciji

- Pažljivo gledam. Prelistam kataloge trgovina i uspoređujem cijene pa se onda zaputim u šetnju i kupim što mi treba. Opet, tko ima i prosječnu plaću, kako-tako će povezati kraj s krajem, ali mi umirovljenici o kojima se nema tko brinuti u nezavidnoj smo poziciji. Oni koji su na selu nekako uspiju preživjeti. Posade krumpir pa mogu cijelu godinu s njim nešto kombinirati od mesa ili ga samog pojesti. Tako se uštedi dovoljno. Zatim, tu su domaće voće i povrće, neki imaju i domaće životinje. Ali u gradu, u stanu, nije lako. Da sam mlađa, možda bih ga prodala pa otišla negdje na selo i uživala u mirnijem i kvalitetnijem starenju, a ovako, od mjeseca do mjeseca - priča nam umirovljenica pred jednim trgovačkim centrom u Mostaru iz kojeg je upravo izišla s vrećicom namirnica. Priznaje da u njoj i nema dovoljno koliko se čini. - Na ovo sam potrošila oko 80 KM, a nekad bih za ovaj novac iznosila barem dvije vrećice. No, što je, tu je - kaže nam. Ekonomski analitičari nova poskupljenja u BiH povezuju s drastičnim povećanjem cijena hrane na svjetskom tržištu. Primjerice, iako je u BiH urod pšenice bio dobar, što to vrijedi kada su sve žitarice u svijetu podbacile, a mi ne sijemo dovoljno da bismo zadovoljili sve potrebe, već smo ovisni o globalnim kretanjima? Zbog poskupljenja žitarica i hrane koju daju pilićima i kokošima, peradari su podigli cijenu. Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacije udruga peradara u BiH, kazao je za N1 televiziju da je u Tuzlanskoj županiji 42% farmera zatvorilo farme peradi jer nisu mogli naći ekonomsku opravdanost. Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, istaknula je da ako BiH i krene u smjeru korekcija cijena, neće se dogoditi ništa posebno jer su plaće, kako ističe, a kao što i sami vidimo, u posljednjih 10 - 15 godina uglavnom iste.

Brojni nameti

Upravo to je ono na što se građani najviše žale jer im hrana redovito poskupljuje, a plaće ostaju iste. A, opet, s druge strane, i za tu hranu koju poskupe trgovci imaju argument jer su i sami stalno pod nekim novim nametima i poskupljenjima. U ovom slučaju analitičarka Cenić proziva državu i podsjeća na sve velike najave kako će se olakšati život građanima, a ništa konkretno se ne čini. - Podsjećam na sva ona rasterećenja, opterećenja na rad i parafiskalne namete, država nikad ništa nije uradila - ističe. A sve bi moglo biti još gore jer je uvoz skuplji i kompliciraniji otkad su velike sile “zaratile”. Ako BiH ne bude imala vlastite zalihe, uskoro bi mogla imati prazne police u trgovinama. A udari na kućne proračune bh. građana postat će sve veći. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije