Križni put u Oštroj Luki

Poginuli Vitezovi Posavine nikada neće biti prepušteni zaboravu

11.04.2022.
u 17:08

Mještani sela Oštra Luka nakon dvogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa nastavili su tradiciju Križnoga puta koja se odvija već 24 godine

Veliki tjedan kada se u osam dana slave najveće tajne Kršćanstva mještani Oštre Luke započeli su u spomen na stradale branitelje Domovinskoga rata kako bi izrazili zahvalnost za njihovu najveću žrtvu, darovanje života u obrani svojega doma, ognjišta i rodnoga kraja, piše Večernji list BiH. 

Mještani sela Oštra Luka nakon dvogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa nastavili su tradiciju Križnoga puta koja se odvija već 24 godine. U spomen na poginule branitelje i sve žrtve Domovinskog rata, mještani Oštre Luke i susjednih mjesta posebnim molitvenim skupom čuvaju sjećanja i odaju poštovanje prema svojim stradalim sumještanima. Čine to dostojanstveno, u skrušenoj molitvi i kretanjem u procesiji. 

Sudionici križnoga puta kažu nam, time pokazuju da se žrtva njihovih Sinova Posavine, koji su nesebično dali živote u obranu svojih domova, nikada neće zaboraviti. 

Sjećanje na Vitezove Posavine

I ove godine oko dvije stotine Oštrolučana i Bočana te sumještana iz drugih posavskih mjesta kretali su se u molitvi i pobožnosti bivšom crtom razdvajanja, kako bi iskazali poštovanje prema svim braniteljima vitezovima Posavine koji su život izgubili braneći svoja ognjišta. 

Predvodnici molitvenog skupa bili su najmlađi s križem u ruci, a procesiju je molitvom predvodio župnik župnik vlč. Zlatko Ivkić. Križni put je krenuo uobičajeno tradicionalnom putanjom od Špionjaka pa bivšom crtom obrane, do Spomen obilježja u Oštroj Luci, gdje su u sjećanje na poginule umrle i nestale branitelje, te stradale civile, upaljene svijeće i održano opijelo, a potom u crkvi služena i Sv. misa zadušnica. 

Mještani su tradiciju započeli 1996.godine, a prvi put procesiju je predvodio tadašnji župnik vlč. Mato Hrskanović. Tri godine kasnije izgrađene su kapelice koje simboliziraju 14 Križnih postaja na kojima su i ove godine zapaljenje svijeće. 

36 poginulih iz Oštre Luke

Za obranu Bosanske Posavine svoj život su položili 36 branitelja iz Oštre Luke. Tijekom Domovinskoga rata poginule je i 11 civila s toga područja te još šestoro koje je poginulo nakon rata od zaostalih mina. Njihovi sinovi i kćeri, majke i očevi, supruge, članovi obitelji, suborci i prijatelji, molili su tijekom procesije za njih, kao i za sve poginule branitelje. 

Uz njih, na Križnom putu sudjelovali su i predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata predvođeni Marijanom Arlovićem, predsjednikom Zajednice podružnica Udruga dragovoljaca i veterana HVO ŽP, kao i brojni mještani Oštre Luke i okolnih župa. Kolona vjernika provela je oko tri sata u  sjećanju i molitvi na poginule branitelja Domovinskoga rata paleći svijeće pokraj svake postaje. 

- Na ovome se području, dogodila jedna od najznačajnijih povijesnih bitaka obrane Bosanske Posavine, “Boj na Galićima”, gdje smo zaustavili neprijateljsku vojsku, a snaga i moć ogledala se u velikom zajedništvu branitelja, ističe Drago Kopić, sudionik tih dramatičnih događaja. 

- Sjećanje na poginule branitelje je naša trajna zadaća koju ćemo ostaviti mladima kao njihovu obvezu zahvalnosti, poručuje dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Hrvatskoga vijeća obrane, Marijan Arlović, sudionik križnog puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?