Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Poduzeća u Federaciji BiH dobivaju priliku za opstanak, a radnici bolju zaštitu i prava

05. prosinca 2016. u 08:00 0 komentara 105 prikaza
sfs

Zakon o stečaju, čiji je nacrt utvrdila Vlada FBiH, uređuje predstečajni i stečajni postupak, pravne posljedice njihovog otvaranja i provođenja, reorganizaciju stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovi stečajnog plana i međunarodni stečaj.

Poslovni ambijent

Donošenje ovakvog zakona predstavlja i korak naprijed u realizaciji zadanih ciljeva kojima se postiže ekonomski i financijski napredak. Samo u prvom tromjesečju ove godine iz registara pravnih osoba u BiH brisano je 180 poslovnih subjekata. Kako godina odmiče, tako se i povećava broj ugašenih gospodarskih subjekata. U siječnju ih je bilo 39, u veljači 60, a u ožujku 81 pravna osoba. Iako djeluje velik, ovaj broj je višestruko manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su za prva tri mjeseca prestala postojati 444 poslovna subjekta. U prvom tromjesečju ove godine pokrenuto je 60 stečajnih postupaka, odnosno za osam više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme u BiH je zaključen 31 stečajni postupak, što je za 19 manje u odnosu na razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine. U prvom tromjesečju ove godine odbijeno je 45 stečajnih postupaka, dok ih je u istom razdoblju 2015. bilo 25.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.