MILORAD DODIK:

Podržat ćemo Hrvate, trebaju imati svoj entitet

Dodik
Dejan Moconja/PIXSELL
01.08.2014.
u 09:00

Dodik smatra da ovakva BiH može samo lagano kliziti prema raspadu

Milorad Dodik, predsjednik RS, komentirajući posljednje izvješće Međunarodne krizne skupine, kazao je da se BiH mora vratiti Daytonu, ili je ona neodrživa.

Više opcija

“Mislim da se spominje više opcija, pročitao sam to izvješće i vidi se da je dominantna ocjena da Bosna i Hercegovina klizi k raspadu te da je to možda najbolja ocjena za Bosnu i Hercegovinu. Do sada to nije na neki način pisano, pisane su i neke druge opcije. Ja, naravno, ne vjerujem Kriznoj skupini jer je ona svih 20 godina, od kada djeluje na ovom prostoru, pokušavala nametnuti jedan drugi sustav ovdje boreći se za centralizaciju u Bosni i Hercegovini i sasvim drugo uređenje, prije svega građansko, za ukidanje nacionalnog identiteta i mnogo čega drugog što se radilo u prošlosti. Prema tome, to smatram kao još jedno pisanje ljudi koji imaju ambiciju nešto reći o nečemu”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, za RTRS, komentirajući posljednje izvješće Međunarodne krizne skupine u kojem se kao jedna od opcija spominje potreba stvaranja trećeg entiteta. On je istaknuo da Republika Srpska ima jasan stav - politički gledano govori o tome da se Bosna i Hercegovina mora vratiti na Daytonsku izvornu strukturu, ili je ona neodrživa. “To znači da se BiH u budućnosti i u godinama koje dolaze mora vratiti na to da ima jednog predsjedatelja Vijeća ministara i dva ministra, da je sve ostalo višak, da je sve ostalo nametnuto. BiH kao priča koju smo mogli vidjeti u ovom izvješću Krizne skupine i gdje se govori o nekoj navodnoj federaciji, zakašnjela je ideja. Dakle, BiH može samo biti unija neovisnih država na ovom prostoru u najmanju ruku, možda još nismo zakasnili za neku priču o konfederaciji na prostoru BiH. Prema tome, očigledno da su zakasnili sa svim tim svojim dobrim ponudama mada moraju shvatiti o čemu se radi na ovim prostorima”, kazao je Dodik.

Pitanje entiteta

Dodik je rekao da RS ne dotiče to hoće li biti neki treći ili peti entitet. “Mi ćemo podržati Hrvate da imaju svoj entitet, a u našem političkom dogovoru koji ja imam s predstavnicima političkog života hrvatskog naroda, jasno je da nitko, u toj kombinaciji entiteta za Hrvate, ne dodiruje Republiku Srpsku, i to je nama važno, ništa drugo nije važno. Mogli smo o tome čuti nekoliko puta kad je Čović javno davao izjave i svaki pomak koji bi zadirao i milimetar u teritorij Republike Srpske kao neki navodni zahtjev da bismo mi prihvatili neku drugu organizaciju Bosne i Hercegovina ne dolazi u obzir”, rekao je predsjednik Republike Srpske i vladajućeg SNSD-a.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
09:16 01.08.2014.

Čuvaj se Danajaca i kad darove nose

RO
rosa
16:01 01.08.2014.

U isto vrijeme Dodik ima zahtjev da se BiH mora vratiti Daytonu i podržava Hrvate za osnivanje trećeg entiteta koja ne smije zahvatiti ni milimetar genocidne tvorevine. Ovakva Dodikova konstruktivnost vjerovatno je proizvod prijateljskih odnosa sa "akademikom", a krizno stanjee BiH će nestati onda kada sadašnja koruptivno-kriminalizirana politička garnitura bukvalno nestane sa političke scene BiH.

CO
cope
08:15 02.08.2014.

Specijalac za Malboro I Partner kratki

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?