PODNESEN IZVJEŠTAJ TUŽITELJSTVU BIH

Otac i sin osumnjičeni da su preko medicinske opreme "oprali" 300.000 eura

28.04.2020.
u 14:33

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA danas su Tužiteljstvu  Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj protiv oca i sina, te dvije pravne osobe zbog sumnje da su oprali 300.000 eura, nezvanično doznaju "Nezavisne".

"Nezavisne" takođe neslužbeno saznaju da je riječ o jednoj firmi iz Gračanice i jednoj iz Zavidovića. 

Jedna tvrtka se bavi ugradnjom liftova, dok druga radi sa elektroinstalacijama.

Kako doznaju, otac i sin se sumnjiče da su preko firmi iz Slovenije uvozili zaštitnu medicinsku opremu, te bespravno stekli imovinsku korist.

Iz SIPA je potvrđeno da je podnesen izvještaj protiv dvije  fizičke i dva pravne osobe zbog kaznenog djela "Pranje novca".

“Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su dvije fizičke i dvije pravne osobe počinile kazneno djelo pranje novca u iznosu od 300.000 eura i oštetili pravno lice iz jedne od zemalja Europske unije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa”, priopćeno je iz SIPA.

Aktivnosti na dokumentiranju prijavljenih kaznenih djela započete su i provedene na osnovu informacija prikupljenih međunarodnom suradnjom s nadležnim tijelima iz inozemstva te je u tijeku istih izvršeno privremeno oduzimanje predmeta i dokumentacije od dva fizičke i četiri pravne osobe sa područja Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije.        

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije