Prvi Dom za stare

Pod krovom Revire u Orašju zajedno provode treću životnu dob

15.12.2015.
u 07:45

Presijecanjem vrpce načelnik Đuro Topić i zastupnik Sabora RH u novom sazivu Ivica Mišić službeno su otvorili vrata Doma za stare

Općina Orašje dobila je i prvu ustanovu gdje će svoju treću životnu dob moći provesti starije i nemoćne osobe. Presijecanjem vrpce oraški načelnik Đuro Topić i zastupnik Sabora RH u novom sazivu Ivica Mišić službeno su otvorili vrata Doma Revira. Fra Marko Oršolić blagoslovio je objekt, njegove štićenike i djelatnike koji će, kazao je fra Marko, biti na pomoć starima i nemoćnima ovoga kraja. Sudeći po mjestima iz kojih dolaze štićenici (iz općine Orašje, Domaljevac-Šamac, iz Tuzle, Srebrenika, Lipnice), Dom je regionalnog karaktera. Iza projekta stoji dvojac, uz Mišića i Martin Jurić , ravnatelj ustanove, a ujedno i partner projekta.

Primjereni uvjeti za starije

- Naši stićenici imaju hotelske uvjete. Smatramo da takvog objekta nema u regiji. Ljudi se ovdje osjećaju da nisu odbačeni. Imaju dovoljno prostora za dnevni boravak, terasu, objekt lijepo izgleda , uz rijeku je Savu pa sve skupa je primjereno za stare osobe kojima treba odmor i lijepo okruženje.

Ovdje ima i Hrvata i Bošnjaka i Srba i ne smeta im što su pod istim krovom. Moramo se poštivati i uvažavati u cijeloj BiH kao ovdje u Posavini, tvrdi Mišić. Nakon otvorenja ustanove načelnik Topić čestitao je na realiziranju projekta koji je, kazao je, postao potreba općine i njezinih žitelja. Poželio je uspješan rad na zadovoljstvo korisnika usluga i zaposlenika.

Najbolje je u rodnom kraju

Ustanova ima i gospodarsku dimenziju jer zapošljava njegovateljice i medicinsko osoblje. Jedna od djelatnica je njegovateljica Marica Kopić iz Oštre Luke. Vratila se iz Njemačke i radije, kaže nam, radi za manju plaću, ali je uz svoju obitelj i u rodnom kraju.Fetah Murselović u Dom Revira u Orašju stigao je iz Srebrenika i tvrdi da mu nigdje nije bilo bolje.

- Ovo je moj drugi dom, nedovoljne su riječi hvale. Prošao sam više domova, ali ovdje je sve baš primjereno za našu treću dob, kaže Fetah. Ravnatelj Jurić u prigodnom obraćanju, uz otvorenje Revire, pojasnio je i kako ustanova ima kapacitet smještaja za 40-ak osoba s tendencijom za najviše 70-ak štićenika. Najavio je još veći standard smještaja te u 2016. i gradnju dizala. - Bit ćemo na razini dostojnoj ovoga područja koje je zapravo granica s Europom. Ovakvim objektima samo želimo doprinijeti oraškoj ljepoti, rekli su Mišić i Jurić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije