posušje

Počinju radovi na proširenju graničnog prijelaza Osoje

30.09.2020.
u 19:15

Općina Posušje već dulji niz godina vodi borbu za početak radova na proširenju graničnog prijelaza Osoje te je u tu svrhu odavno ispunila sve potrebne preduvjete za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, ali i održavala česte sastanke s vodstvom UNO BiH u čijoj je nadležnosti ugovaranje tih radova. No, složeno državno uređenje BiH često je otegotna okolnost za realizaciju nužnih projekata, a tako je bilo i u slučaju GP Osoje, navode iz Općine Posušje.

Naime, Vijeće ministara BiH nije bilo imenovano više od godinu dana nakon održavanja izbora te u takvoj situaciji nije bilo zakonskih preduvjeta za usvajanje proračuna institucija BiH pa je izgradnja posuškoga graničnog prijelaza morala čekati. Procedura usvajanja proračuna napokon je okončana krajem srpnja, čime je omogućen početak radova na ovom, za Posušje, ključnom projektu. UNO BiH ispoštovao je dogovore s Općinom o započinjanju natječajne procedure odmah po usvajanju proračuna te je ovoga mjeseca napokon raspisan natječaj za izvođenje radova na posuškom graničnom prijelazu. Vrijednost spomenutih radova procjenjuje se na 3,418.803,42 KM bez PDV-a, a predviđeni rok završetka je 360 kalendarskih dana računajući od dana uvođenja u posao. Posušje ima kvalitetnu prometnu infrastrukturu te leži na sjecištu čak pet magistralnih pravaca, a ovime će konačno biti riješeno usko grlo koje remeti protok i povezanost ovdašnjih ljudi s Dalmatinskom zagorom, priobaljem, ali i cijelom Hrvatskom. Sadašnji granični prijelaz izravno šteti posuškim gospodarstvenicima jer je ovo žila kucavica prema europskom tržištu te će proširenje prijelaza pozitivno utjecati na gospodarstvo. Skraćivanje vremena prelaska granice također će pogodovati razvoju turizma te će Posušje neminovno postati zanimljivijim i dostupnijim odredištem, navode iz Općine Posušje. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?