20 godina kuće nade u odžaku

Počeli su iz daščare, a danas imaju i stan za odrasle

Nada Koturić
23.06.2020.
u 16:51

Već dva desetljeća, koliko postoji, Kuća nade u Odžaku ustrajno ističe kako su djeca s posebnim potrebama zapravo djeca posebnih sposobnosti. Značajan jubilej ne obilježavaju glamurozno, već kako to čine 20 godina, skromno i uz puno ljubavi.

Tijekom 20 godina rada kroz Kuću nade prošlo je više od 100 korisnika, a danas ih je više od 50. Uspjeli su osigurati suvremeni logopedski kabinet, za glazbeno i snoezelen terapiju, dvoranu za fiziko-terapiju, prilagođen Montessori program, moderno opremljenu i prilagođenu kuhinju, posjeduju vlastito vozilo za prijevoz korisnika, prostor prilagođen za razne vrste radno-rekreativnih radionica, terapeutski vrt za hortikulturnu terapiju i stambeni prostor za korisnike. Izdvajamo njihov veći pothvat, projekt otvaranja stambene jedinice “Skrb izvan vlastite obitelji”.

Radi se o smještaju odraslih osoba bez roditeljske skrbi ili roditelji i skrbnici koji nisu bili u mogućnosti brinuti se za njih. Ivanka Šimić, koja od samog početka srcem i uz puno zalaganja s kolegama vodi udrugu jer, napominje, sama ne bi u tome uspjela, podsjeća kako su s radom počeli iz daščare gdje su okupili djecu uz svesrdnu pomoć Sestara franjevki Marijinih misionarki te počeli s njima raditi, pomagati, educirati.

- Možda smo ponekad bili i nesigurni u sami sebe, ali tu su uvijek bili uz nas naši sugrađani, predstavnici Općine Odžak i Vlade Posavske županije, brojni donatori, volonteri, posebice dijaspora i mnogi drugi koji su prepoznali rad udruge i njezino zalaganje za našu djecu i mlade. Kroz poludnevni boravak korisnici Kuće nade sudjeluju u raznim radno-kreativnim radionicama, edukacijama i aktivnostima. One koji ne mogu do Kuće nade tim defektologa i radnog terapeuta tjedno obilazi. Inkluzivne radionice i školski program dio su njihovih stalnih aktivnosti.

- Bez svih vas dragih ljudi i vaših nesebičnih djela, ove priče, svih naših sjećanja, događaja i današnjeg rada, danas ne bi bilo - ističu iz Kuće nade. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije