prvi kilometri

Počeli radovi na Koridoru Vc kroz RS

Screenshoot/Klix
17.06.2019.
u 15:13

Prva dionica autoputa na Koridoru Vc će se graditi na pravcu Johovac (Tovira) - Rudanka (Kostajnica) dužine 6,1 kilometara kojeg će graditi Integral Inženjering i Granit Skoplje

Početak izgradnje prvih kilometara autoputa Koridora Vc u Republici Srpskoj službeno je označen danas u mjestu Tovira kod Doboja, a svečanosti su nazočili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković koji su kazali da je ovo početak gradnje puta ka Beogradu i Srbiji.

Javno poduzeće "Autoputevi Republike Srpske" službeno je označilo danas početak radova na prvim kilometrima paneuropskog Koridora Vc na teritoriju Republike Srpske. Prva dionica autoputa na Koridoru Vc će se graditi na pravcu Johovac (Tovira) - Rudanka (Kostajnica) dužine 6,1 kilometara kojeg će graditi Integral Inženjering i Granit Skoplje, piše Klix.ba. 

Foto: Klix

Direktor JP Autoputevi RS Dušan Topić kao investitor ovog projekta je kazao da je današnji dan višestruko značajan za RS.

"Ovo je za nas u Republici Srpskoj nastavak izgrađenog puta 9. januar i dalje prema Srbij i Beogradu. Dolazimo na područje grada Doboja gdje će se intenzivno vršiti radovi u naredne tri-četiri godine. Realno je reći da bismo do kraja godine trebali imali zatvorenu financijsku konstrukciju za autoput od Doboja do Srbije", kazao je Topić.

Druga faza obuhvaćat će izgradnju obilaznice oko Doboja što predstavlja jedan od najzahtjevnijih zadataka na izgradnji dionice kroz Republiku Srpsku.

Neđo Trninić, ministar prometa i veza Republike Srpske je naglasio da je ovo nastavak gradnje puta 9. januar i veze s Beogradom.

"Do 2030. godine ako ne potpuno, vjerujem da ćemo imati mrežu autoputeva u Republici Srpskij u dužini oko 420 kilometara. Mala Republika Srpska, ali velika u našem srcu je pokazala da može obavljati najzahtjevnije zadatke. Doboj će ponovno postati Doboj kakav je nekada bio, povezan s drugim mjestima autoputevima", izjavio je Trninić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je kazao kako se nadao ovom danu kada će početi realizacija velikog, kapitalnog, projekta.

"Ovo nam omogućava da naša dionica od 6 kilometara vrijednosti 70 milijiuna eura nas premoštava dok završavamo druge stvari. U narednih 15 dana ćemo tražiti posebnu sjednicu na kojoj ćemo usvojiti plan parcelacije od ovog mjesta do Rače, a tom dionicom radit ćemo i plinovod", izjavio je Višković.

Dodao je i da će Vlada Srbije u srpnju krenuti s gradnjom mosta na Rači.

Željka Cvijanović je u svom obraćanju prisutnima na kraju auotputa 9. januar odakle počinje gradnja Kordiora Vc kazala da joj je drago što je na mjestu odakle počinje gradnja puta koji omogućava povezivanje Republike Srpske unutra i izvan nje.

"Podržavam aktivnosti Vlade RS koja nastoji stvoriti pretpostavke za realizaciju velikih projekata. Ovo su dobre stvari za Republiku Srpsku i povezuje različite dijelove i RS i omogućava vezu s drugima. Bit će dosta napora, ali nećemo stati. Vjerujem da ćemo prići našem cilju od 420 kilometara. Nama i građanima RS treba razvoj, bez ovoga nema turizma niti gospodarstva. Idemo dalje i nijedna stvar nas neće omesti u našim prioritetnim planovima, a to je jaka Republika Srpska", izjavila je Cvijanović.

Ova dionica će biti financirana kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj i grant sredstvima Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Nakon događaja, Cvijanović te Višković s ministrom i drugim dužnosnicima obišli su gradilište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?