Federacija BiH

Počeli pregovori o granskim kolektivnim ugovorima

pregovori
10.06.2016.
u 12:22

Pregovarački tim Vlade Federacije BiH, predvođen šefom s tehničke razine Alenom Teletovićem, danas je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu uz sudjelovanje ministara pravde i financija svih županija počeo pregovore o granskom kolektivnom ugovoru s izaslanstvom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, koju je predvodio predsjednik Salih Krušćica.

Također, danas u sjedištu Federalnog ministarstva zdravstva počinje pregovaranje o Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH. Kad je riječ o granskim kolektivnim ugovorima iz oblasti zdravstva i obrazovanja, čije je područje djelatnosti uglavnom u nadležnost kantona, Vlada FBiH i njena nadležna ministarstva imaju ulogu koordinatora u procesu pregovaranja.

- Cilj je, u oba slučaja, usuglašavanje granskih ugovora s odredbama novog Zakona o radu FBiH. Kako je poznato, Opći kolektivni ugovor potpisan u veljači ove godine, trebao bi po objavljivanju stupiti na snagu ovog mjeseca, čime su ispunjeni svi uvjeti za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora - priopćeno je iz Vlade FBiH.

Budući da se za oblasti djelatnosti državnih službenika i namještenika radi o podijeljenoj nadležnosti Vlade FBiH i županija, federalni pregovarački tim, osim predstavnika nekoliko federalnih ministarstava, čine i ovlašteni predstavnici županija. 

Federalna vlada je u pregovore ušla sa stavom o neophodnosti osiguranja uvjeta da primjena granskog kolektivnog ugovora mora biti realna i zasnovana na financijskim mogućnostima Vlade FBiH i županija. 

Inače, kako je planirano, do kraja lipnja trebaju, zajedno s Udruženjem poslodavaca FBiH, početi pregovori o ostalim granskim kolektivnim ugovorima za koje su nadležne Vlada FBiH i županije, kao što su sektori rudarstva, energetike, telekomunikacija, poštanskih usluga, željeznica i drugi.

Udruženje poslodavaca FBiH, sa svoje strane, planira ući u pregovore za djelatnosti u kojima je dominantan privatni sektor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?