Zastupnički dom BiH

Lovrinović uložio dva amandmana na izmjene i dopune Zakona o udruženjima i fondacijama BiH

zastupnicki dom
16.02.2016.
u 12:15

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela u Sarajevu razmatralo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona, kojim su uvažene preporuke Moneyvala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene. Zastupnici su razmatrali i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac je, u ime ovog kluba, prilikom utvrđivanja dnevnog reda predložio uvrštavanje točke „Informacija Vijeća ministara BiH o načinu donošenja odluke o sustavu koordinacije procesa europskih integracija BiH“, međutim, ovaj prijedlog nije dobio potrebnu pordšku poslanika tako da nije uvršten u dnevni red današnje sjednice.

Predsjedavatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH i predsjedavatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Nikola Lovrinović je na početku sjednice izrazio zadovoljstvo što je BiH jučer podnijela zahtjev za članstvo u EU. On je čestitao svima „koji su na ovome radili“.

- Pozivam da ovo bude motiv kako bismo što prije ispunili zadaće na ovome putu i postali punopravni članovi obitelji kojoj svakako pripadamo, kazao je Lovrinović.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, kojim su uvažene preporuke Moneyvala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene.

Dopunama je predviđena obveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde, kao registarskom organu, dostavljaju financijska izvješća radi objave na web stranici, čime se dodatno osigurava praćenje financijskih tijekova novca. Na ovaj način unaprijedit će se sustav prevencije borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma u skladu s preporukama Moneyvala.  

Izmjenama i dopunama Zakona pojednostavljuje se i ubrzava proces registracije nevladinih organizacija, čime se građanima na jednostavniji način omogućava pravo na udruživanje i ostvarivanje zajedničkih interesa.

Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZBiH) je uložio dva amandmana na predloženi zakon. Jedan se, kako je kazao, odnosio na zahtjev predstavnika Crvenog križa koji je on dobio kao zastupnik. 

- Radi se o tome da se oni, na neki način, boje da će se odredbe ovog zakona odnositi i na njih, a upozoravaju da imaju svoj specijalni zakon, kazao je Lovrinović.

Naveo je kako je bio dogovor s Ministarstvom pravde BiH do mu do današnjeg zasjedanja kaže je li ono što je u amandmanu predložio sporno i unosi li konfuziju u odredbe ovog zakona.

- Nisam, nažalost, dobio odgovor do sjednice tako da nisam bio u prigodi nastaviti ovu priču o amandmanu te vrste, kazao je Lovrinović. Dodao je da se predstavnicima Crvenog križa stavlja na raspolaganje da, ukoliko misle da ipak treba ići s inicijativom da se izmjeni ovaj zakon kad su oni u pitanju, on će to rado učiniti.

Zastupnici će se prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona izjašnjavati o drugom Lovrinovićevom amandmanu.

Zastupnik Damir Arnaut (SBBBiH) je kazao da su svi zastupnici dobili pismo Crvenog križa u kojem se traži rješenje pitanja na način kako je Lovrinović predložio.

Zamjenik predsjedavatelja Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) je predložio da zakon danas usvoje kako je stigao od Vijeće ministara BiH, a da Vijeće ministara, prije svega Ministarstvo pravde, uzme u razmatranje prijedloge zastupnika Lovrinovića.

Zastupnici SDP-a BiH su tijekom rasprave kazali da će podržati Lovrinovićev predloženi  amandman.

Zastupnički dom je obavio raspravu i o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije