sarajevo

Počela sjednica Zastupničkog doma PSBiH

Zastupničkog doma PSBiH
19.10.2016.
u 10:38

Postavljanjem zastupničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju odmah usmeno, počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda na kojem bi trebalo da se nađe Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Ovim se osigurava dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma nije podržala principe predloženog zakona, kao ni principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koji će se također naći pred državnim zastupnicima.

Između ostalog, predviđeno je razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zastupnici bi trebali razmatrati i Izvještaj o zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom u BiH za 2015., kao i Informaciju o prihvatu i integraciji bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u BiH na osnovu Sporazuma o readmisiji za razdoblje 1.1.2015. – 31.12.2015., čiji je podnositelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Između ostalog, predviđeno je razmatranje Inicijative zastupnika Predraga Kožula i Nikole Lovrinovića za razmatranje točke: "Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije