Opći izbori 2022.

Počela izborna kampanja, 127 političkih subjekata krenulo u borbu za tri razine vlasti

izbori mostar
Stojan Lasić
02.09.2022.
u 21:00

Izborna kampanja za opće izbore u BiH počela je danas, u idućih 30 dana dopušteno je emitiranje plaćenoga političkog oglašavanja kao i neposrednoga obraćanja kandidata, piše Večernji list BiH.

Kroz navedeno razdoblje stranke, koalicije i neovisni kandidati imat će priliku na što učinkovitiji način predstaviti svoje izborne programe i obratiti se ciljnim biračkim skupinama. Na ovogodišnjim izborima natječe se ukupno 7257 kandidata, i to u okviru 127 političkih subjekata, od toga 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata, a izbori se provode za 518 pozicija. U Federaciji BiH izbori se provode za deset županijskih skupština pri čemu će se birati ukupno 289 zastupnika, a slijedi Zastupnički dom Parlamenta Federacije u koji se bira 98 zastupnika.

U kontekstu Republike Srpske biraju se 83 zastupnika u Narodnu skupštinu RS-a kao i predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske. Na državnoj razini za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biraju se 42 zastupnika, dok se u Predsjedništvo BiH biraju tri člana - hrvatski, bošnjački i srpski. Predizborne aktivnosti kojima je javnost svjedočila proteklih mjeseci bile su u funkciji pripremnih procesa, počevši od analiziranja i segmentiranja biračkoga tijela, preko organizacijskih aktivnosti na terenu i postavljanja ciljeva, pa do utvrđivanja plana i kalendara poteza koji će se realizirati u idućih 30 dana. Izborna šutnja, kao što je poznato, nastupa 1. listopada u 7 sati, a njome su obuhvaćeni svi sudionici izbornoga procesa.

Predsjednik Središnjega izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović pozvao je ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornoga zakona u tijeku predizborne kampanje za opće izbore koji će biti održani 2. listopada. Arnautović je, u povodu današnjega početka izborne kampanje, pozvao i birače da doprinesu tome da kampanja i cijeli izborni proces prođu u demokratskom okruženju.

Ovogodišnji opći izbori specifični su i zbog jedne vrlo važne činjenice - naime, oni se održavaju u situaciji u kojoj ne postoje članci Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koji se odnose na popunjavanje federalnoga Doma naroda kako su odlukom Ustavnoga suda BiH proglašeni neustavnim jer su omogućavali da jedan narod drugom bira predstavnike. Dosad nije bilo uspjeha u promjeni Izbornoga zakona te se čeka reakcija visokog predstavnika.

U suprotnom će biti upitno kako provesti rezultate izbora, odnosno izabrati izaslanike u klubove federalnog Doma naroda. Bez izbora u klubove naroda u federalni Dom naroda nema ni mogućnosti izbora izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i popunjavanja Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?