Nagrade intrigantnim temama

Pobijedio film o kurdskim gerilcima u Turskoj

29.08.2016.
u 08:00

Egipatski redatelj Romany Saad osvojio je nagradu na 17. Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu, ali ne filmsku već novi smartphone koji je sretnom gledatelju dodijelio generalni sponzor 17. MFF-a HT Eronet. Tako je Romany u rodnu Aleksandriju odnio ipak utješnu nagradu: kad već sa svojim filmom Tuk-Tuk nije uspio osvojiti žiri, poljubila ga je božica Fortuna.

Završna večer

Bilo je to na završnoj festivalskoj večeri uoči same dodjele pravih, filmskih nagrada, koje su otišle u Tursku, Francusku i Sloveniju. Zanimljivo, sva tri pobjednička filma imaju intrigantnu političko-društvenu priču. Pobjednički film u kategoriji dugometražnih kontroverzna je priča o gerilcima PKK (Kurdistanska radnička partija) koji već desetljećima ratuju protiv turske vojske. Kamera je po prvi puta ušla u njihove kampove i otkrila kako zapravo funkcionira njihova borba i kakvu ulogu u njoj imaju sekularizam i žene. Francuski dokumentarac “Odraz moći” pobijedio je u kategoriji kratkog dokumentarca, a film na eksperimentalan način govori o apsurdnosti diktature u Sjevernoj Koreji. Publika je pak ove godine najviše bila oduševljena filmom “Houston, imamo problem!” slovenskog redatelja Žige Virca koji plete priču o tajnom jugoslavenskom svemirskom programu koji je Tito navodno prodao Kennedyju i za njega dobio milijarde dolara.

Tijekom četiri dana prikazano je 40 filmova u različitim kategorijama, a novost – jutarnji dječji program – pokazao se punim pogotkom. Uostalom, nastojanja organizatora, a njih je danas pedesetak, da ovo ne bude samo festival, već da se organiziraju i programi filmske edukacije i proizvodnje, pokazala su se ostvarivima. Stoga činjenica da su se u Širokom Brijegu proteklih dana filmski obrazovali srednjoškolci i studenti iz SAD-a više nikoga ne iznenađuje. Kao ni činjenica da je HBO, najveća svjetska premium televizijska mreža, već drugu godinu zaredom partner ovom festivalu.

Autori iz cijelog svijeta

Filmske projekcije su se paralelno odvijale u kinu Borak i pod vedrim nebom tako da je publika imala više izbora. U sljedećim godinama najavljuju organizatori, broj lokacija će se još povećati i raspršiti po cijelome gradu.

MFF je ove godine ugostio autore i goste iz desetak zemalja – od Kanade i SAD-a, preko Bliskog istoka do Japana – koji su se odlično zabavljali na festivalskom trgu u središtu gradu uz ledeno hladan Staropramen i sjajne filmove. •

Ključne riječi
MFF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?