Po stomatološke usluge u Orašje dolaze i Slavonci

29.01.2023.
u 12:24

U središtu PŽ briga o zubima na EU razini, nabavljeni uređaj ortopan - znatna ušteda

Javne zdravstvene ustanove kao što je Dom zdravlja Orašje pružaju građanima i stomatološke usluge po iznimno prihvatljivim cijenama. Pohvalna je i nabava uređaja ortopan, čime je kompletirana stomatološka služba.

- Riječ je o najsuvremenijem uređaju marke Orthophos E Sirona vrijednom oko 40.000 KM s pratećom opremom, nabavljen sredstvima Grada Orašja, čime je riješen višegodišnji problem snimanja zuba - tvrdi ravnatelj oraškoga DZ-a dr. Ivan Benković. Stomatološka služba Doma zdravlja Orašje djeluje kroz opću i dječju stomatologiju. Uštede su za građane višestruke jer upravo zbog te osnovne snimke u stomatološkoj službi građani više ne moraju do 50 km udaljenog Brčkog. Za one koji više vjeruju privatnoj stomatološkoj praksi, ponovno građane čeka visoka razina stomatoloških usluga, ravnih onima u EU, pa ne iznenađuje i što brojni pacijenti iz susjedne Slavonije dolaze u Orašje.

Bilježimo i primjer pružanja besplatnih usluga kod privatne stomatološke prakse, i to za osobe s poteškoćama u razvoju. Djeca iz odjela s poteškoćama u razvoju iz Osnovne škole Orašje, članovi Udruge osoba s posebnim potrebama "Put u život" Orašje i svi odrasli s poteškoćama u razvoju s područja Grada Orašja imaju besplatne stomatološke usluge u stomatološkoj ordinaciji dr. Dine Čolić iz Orašja. Ovaj humanitarni projekt dr. Čolić je počela prije više od šest mjeseci prilikom jednog posjeta učenika iz oraške škole njezinoj ordinaciji.

- Do inicijative je došlo vrlo spontano, u razgovoru s učiteljicom koja radi s ovom djecom. Oni su prolazili kraj moje ordinacije, svratili da vide što se radi i kroz razgovor smo počeli obavljati preglede i upoznavati se, pričati o edukaciji i oralnoj higijeni. Predložila sam tada da besplatno dolaze kod mene i da održavamo zdravlje njihovih zuba i jako sam sretna što je njihov odgovor bio pozitivan. Oduševljeni su i njihovi roditelji i ta lijepa priča traje već pola godine - ispričala je za portal Večernjeg lista dr Čolić.

Roditelji osoba s poteškoćama u razvoju potvrdili su nam izniman pristup dr. Čolić posebnoj djeci jer njima treba uvijek osmijeh više, blagost i poseban pristup, a za dolazak su dobili i besplatnu električnu četkicu za zube. - Uglavnom su pacijenti u strahu, nisu ravnodušni, ali polako ih kroz razgovor uvijek pokušavam osloboditi straha i stresa. Pričamo o uobičajenim stvarima, njihovim interesima i željama, a uvijek se tu nađe i priča o stomatologiji, tako da dolazak u ordinaciju uglavnom prođe bezbolno - prenosi za Vecernji.ba svoje iskustvo ova mlada stomatologinja.

Sretna je, kaže, što postoji Udruga "Put u život" Orašje, koja je i posrednik za njezine pacijente. Za besplatnu pomoć mogu joj se obratiti i stariji s poteškoćama u razvoju kojima će obaviti zubarske usluge izvedive u njezinoj ordinaciji, a za kompleksnije stomatološke intervencije, koje ne mogu bez lokalne anestezije, upućuje ih na adekvatnu adresu. Kada je u pitanju oralna higijena djece i mladih, dr. Čolić ju je ocijenila jako dobrom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?