Sarajevo, Mostar, Tuzla...

Plenumi građana traže dva puta manje plaće svim političarima u FBiH

Sarajevo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.02.2014.
u 09:58

Oko tisuću prosvjednika skupilo se jučer ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu. Prosvjednici zatražili ostavke Vlade FBiH

Građanski plenumi i mirni prosvjedi dio su prosvjedničkog dekora koji će sljedećih dana obilježiti stanje u Federaciji BiH. Jučer se prosvjedovalo u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, policija nije uopće intervenirala jer su prosvjedi bili mirni. I jučer se ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu skupilo najviše prosvjednika.

Zahtjevi građana

Automobilski promet ispred Predsjedništva BiH je i dalje blokiran. Pozivali su se ponovno na ostavku Vlade Federacije BiH i dvostruko smanjenje troškova administracije. Mirni prosvjedi održani su i u Tuzli i trajat će dok se ne ispune svi zahtjevi plenuma građanki i građana Tuzlanske županije. U njihovom proglasu se iskazuje potpora daljem održavanju mirnih prosvjeda u svim gradovima BiH i osnivanju novih plenuma. Zahtijeva se da se plenumu građanki i građana stave na raspolaganje svi prostori javnih ustanova i javnih poduzeća čiji je osnivač Vlada Tuzlanske županije, te prostori kojima upravljaju županijska tijela uprave. Traže da se zaustavi korištenje objekata namijenjenih djeci za privremeni smještaj tijela uprave, kao i da javni mediji osiguraju televizijski i radijski prijenos javnih radnih sastanaka plenuma. U Sarajevu, Mostaru Zenici, Bihaću..., također, zasjeda plenum građana. Nakon dobivenih sugestija građana, predstavnici nevladinih organizacija početkom tjedna tražit će provedbu njihovih zahtjeva.

Proglas Mladih muslimana

Upravni odbor Udruženja “Mladi muslimani” zahtijeva od članova Predsjedništva BiH i Vlade FBiH da ne daju ostavke do izbora kako bi se sačuvala stabilnost u BiH i FBiH. “Zahtijevamo da se ne dopusti ugrožavanje parlamentarne demokracije u BiH i da se ne dopusti pojedincima, ili interesnim skupinama da, putem demokracije nepoznatih plenuma i foruma, ugroze parlamentarnu demokraciju i uvedu na mala vrata anarhiju, oligarhiju ili diktaturu”, stoji u priopćenju. “Mladi Muslimani skreću pozornost bh. javnosti na manifest nevladine organizacije “Udar”, koja se iskazuje kao organizator prosvjeda u Tuzli, na stav kojim zahtijevaju zabranu političkog aktivizma osobama koje se deklariraju kao vjernici.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
Louie
19:07 15.02.2014.

Te Bosancine ni sami neznaju st hoce.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije