BIO U RUSKOM ZAROBLJENIŠTVU

Plenković razgovarao s oslobođenim Hrvatom: Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku

21.09.2022.
u 21:24

Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja - kazali su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Premijer Andrej Plenković večeras je razgovarao s oslobođenim Hrvatom Vjekoslavom Prebegom.

- Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva. Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku! Zahvaljujem vlastima u Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima - napisao je na Twitteru. 

 

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kazalo je za Večernji kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj. 

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju.  

- Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja - kazali su. 

Ukupno su desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođeni u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA. 

Radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana. Saudijske vlasti već su preuzele desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju.  

Sada se radi na tome da ih se sigurno preveze u njihove zemlje, dodaje saudijska agencija. Radi se o petorici Britanaca, dvojici Amerikanaca, Marokancu, Šveđaninu i Hrvatu.  

Prebeg je uhićen u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je  prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca. 

Sudijski princ Muhamed bin Salman održava bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući u sklopu OPEC-a, unatoč žestokom pritisku Washingtona, tradicionalnog saudijskog saveznika, da izolira Rusiju.  

I ruske i ukrajinske snage su tijekom rata u Ukrajini zarobile na stotine stranih boraca, ali dosad je bilo tek nekoliko razmjena zatvorenika, piše Reuters. 

Komentara 4

SP
Spezzi
21:47 21.09.2022.

da, veliki vođo. hvala ti što brineš o nama kao i o više od 4000 branitelja koji su zbog takve "brige"do sada digli ruke na sebe.

JO
Joibiden
23:20 21.09.2022.

Ee da su rusi naivni kao indijanci, davno bih nestali

JO
Joibiden
23:18 21.09.2022.

Zahvalite se rusima zašto ga nisu strijeljali

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije