hrvatski premijer

Plenković: Rekao sam Izetbegoviću i Čoviću da preglasavanje Hrvata nije dobro

Goran Stanzl/Pixsell
29.09.2020.
u 17:36

"Smatramo da prakse koje postoje od 2006. godine nisu dobre, da jedan drugi narod bira Hrvatima predstavnika u predsjedništvu. Ja sam to jasno kazao jučer Izetbegoviću i Čoviću", rekao je Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je rekao da je dan ranije tijekom susreta u Banskim dvorima Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću jasno kazao da nije dobro da Hrvatima predstavnika u predsjedništvu bira drugi narod.

"Smatramo da prakse koje postoje od 2006. godine nisu dobre, da jedan drugi narod bira Hrvatima predstavnika u predsjedništvu. Ja sam to jasno kazao jučer Izetbegoviću i Čoviću", rekao je Plenković u Rijeci gdje je boravio u brodogradilištu 3. Maj na primopredaji broda kanadskim naručiteljima, javlja Hina. 

"Naravno, poštujući BiH i njezine institucije, naš jedinstven stav je da bi sami akteri u BiH, institucije i stranke, trebale iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju kakvu imamo sada, da jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne", rekao je hrvatski premijer i dodao da je uvjeren da se hrvatski stav "neće mijenjati tko god bio na vlasti".

Za sastanak u ponedjeljak s zamjenicima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i Bakirom Izebegovićem, predsjednikom stranke SDA Plenković je rekao da je prošao vrlo dobro, dodavši kako je hrvatski cilj "razvijati skladne odnose" sa susjednom državom koja je "upućena na nas i mi na nju". Dva tjedna ranije u Zagrebu je bio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Razmotrili smo niz tema, gospodarskih i političkih te smo razgovarali o predstojećim izborima u BiH u studenom te izborima u Mostaru u prosincu", naveo je.

Hrvatski premijer je rekao da se uoči 25. godišnjice Daytonskog sporazuma treba držati slova tog sporazuma, odnosno da sva tri naroda trebaju biti zastupljena u političkim institucijama BiH.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je također sudjelovao na sastanku u ponedjeljak, u utorak je rekao da je obljetnica sporazuma prilika da se vidi je li BiH kao jedna "složena multinacionalna država stabilna i funkcionalna".

Naglasio je da se "razgovarati mora", pa najavio je nastavak dijaloga kroz susret dviju vlada, no datum tog sastanka još nije određen.

"Ako je netko iskreni zagovaratelj funkcionalne i stabilne BiH, onda je to Hrvatska", zaključio je šef hrvatske diplomacije.

Čović je u ponedjeljak nakon susreta rekao kako je trenutni tretman Hrvata u BiH put za trajno nefunkcioniranje te države, te da on i Izetbegović "i dalje imaju različite poglede" kako mijenjati izborni zakon.

"Ja sam inzistirao da se držimo tih sporazuma koje smo zajedno potpisali i čiji su svjedoci bili brojni predstavnici međunarodnih institucija u BiH", rekao je Čović nakon susreta, referirajući se na sporazume između Hrvata i Bošnjaka o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru.

Čović je dodao kako su ti sporazumi osnova za približavanje stavova hrvatske i bošnjačke strane te da su oni definirali "i rokove i načine što treba raditi do kraja godine kako bi se iduće godine usuglasili u parlamentu", no da se oni još ne provode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?