Marijan Klaić, predsjednik Vlade Posavske županije

Planirani prihodi iznose 42,444.000 KM i veći su za 2 mil. KM nego 2017. godine

05.01.2018.
u 07:00

Predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Klaić za Večernji list je prokomentirao aktualne teme koje su obilježile 2017. godinu u toj županiji. Objasnio je projekte na kojima se osobito angažirala Vlada, prokomentirao važne teme iz oblasti gospodarstva i poljoprivrede, životne teme Posavljaka - saniranje nasipa kako se ne bi ponovila situacija iz poplavne 2014. godine, intenzivne pregovore sa sindikatima, a nije zaobišao ni bolnu temu odlaska mladih iz Posavine.

Kakvom ocjenjujete 2017. godinu?

- Proteklu, 2017. godinu, gledano iz kuta predsjednika Vlade Posavske županije, ocjenjujem pozitivnom. Financijski pokazatelji potvrđuju takvu moju ocjenu jer smo godinu završili s proračunskim suficitom. Prihodovna strana proračuna ostvarena je sukladno planiranoj i iznosi više od 40 milijuna KM. Svi planirani troškovi korisnika proračuna su realizirani, grantovska potrošnja i ostala davanja iz proračuna su u cijelosti također realizirane, a dospjelo kreditno zaduženje u iznosu od 1,5 milijuna KM je izmireno. Uz navedeno, proširena je lepeza socijalnih prava našeg stanovništva te je, na prijedlog Vlade PŽ-a, donesen Zakon o dječjem doplatku i u uporabi je od svibnja 2017. godine. Povećana su grantovska davanja za braniteljsku populaciju, gospodarstvo, potpore u poljoprivredi i potpore zdravstvenim ustanovama. Zbog niskih plaća korisnika proračuna, tijekom godine povećana je osnovica za plaće za 5% svim korisnicima proračuna PŽ-a. Sve ipak nije bez problema. Nastavljen je trend iseljavanja stanovništva s prostora Posavske županije.

Koji su kapitalni projekti obilježili prošlu godinu?

- Kao i svake godine, Vlada PŽ-a je i protekle financirala značajne kapitalne projekte na prostoru PŽ-a. Jedan dio investiranja je u vlastite kapitalne projekte, a dio u kapitalne projekte općina. Preko granta za vodoprivredu utrošeno je 400.000 KM u važne objekte za vodoopskrbu i vodozaštitu (bunara 2 za vodoopskrbu na vodocrpilištu Kostrč, izgradnja lokalne vodovodne mreže u općini Odžak, izgradnja lokalne vodovodne mreže u općini Domaljevac-Šamac, rekonstrukcija glavne kanalske mreže). Za izgradnju i rekonstrukciju cestovne infrastrukture utrošeno je 740.000 KM (asfaltiranje lokalnih neasfaltiranih cesta na prostoru općina Odžak, Domaljevac-Šamac i Orašje, izgradnja biciklističko-pješačke staze na dijelu regionalne ceste R-463). Nakon što je Vlada PŽ-a značajnim sredstvima, zajedno s UNDP-jem, sudjelovala u završetku svih radova i omogućila stavljanje u uporabu u studenom 2017. godine Sportske dvorane u Orašju, istodobno je realizirala projekt izgradnje parkirališta s vanjskim uređenjem ispred Srednje škole i Sportske dvorane sredstvima FFZO-a i vlastitim sredstvima u ukupnom iznosu od 300.000 KM. U tijeku je realizacija projekta utopljavanja triju škola, čija je ukupna vrijednost radova 170.000 KM.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije