strategija poboljšanja vodovodnih usluga

Planira se proširenje vodovodne mreže i bolja naplata vodnih usluga

voda
Borna Filic/Pixsell
23.08.2022.
u 09:30

Poboljšanje rada vodovodnih poduzeća, jačanje njihove infrastrukture, smanjenje gubitaka pitke vode i bolja naplata u pružanju vodnih usluga, samo su neki od ciljeva koje općine i gradovi s prostora FBiH u suradnji s javnim komunalnim poduzećima planiraju provesti, piše Večernji list BiH

Strategija

Zbog toga je Savez općina i gradova FBiH objavio javni poziv za izradu strategije zajedničkog zastupanja Saveza općina i gradova FBiH i Udruge poslodavaca komunalnog gospodarstva FBiH. Strategija će biti, kako piše u pozivu usmjerena na podizanje učinkovitosti poslovanja vodovodnih društava i unaprjeđenja kvalitete pružanja usluga korisnicima, kao i jačanju ukupnih kapaciteta vodovodnih društava i jedinica lokalne samouprave u oblasti vodnih usluga.

Strategija se izrađuje u okviru projekta “Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodoopskrbljivanja i odvodnje otpadnih voda na zapadnom Balkanu” (RCDN) koji ima za cilj povećanje efektivnosti i učinkovitosti vodovodnih poduzeća na zapadnom Balkanu, doprinoseći boljem pružanju usluga u cilju povećanja broja stanovništva koje ima pristup uslugama pitke vode i kanalizacije te da bi se zadovoljila pravna stečevina EU-a (Acquis Communautaire) za okoliš. Projekt zajednički financiraju Švicarsko državno tajništvo za ekonomske poslove (SECO) i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Njemačke (BMZ), a realizira se kroz GIZ projekt “Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Europu - modernizacija općinskih usluga” (ORF MMS). Spomenimo da je

Svjetska banka još prošle godine objavila mogućnost da povoljnim kreditnim sredstvima potpomogne općine i gradove u BiH u projektu modernizacije vodnih usluga. Kako je službeno objašnjeno ima jačanje institucionalnog, financijskog i pravnog okvira i kapaciteta u sektoru voda i komunalne djelatnosti s namjerom osiguranja održivosti investicija u infrastrukturu. Osim Svjetske banke, cijeli projekt će biti usklađen i potpomognut postojećim projektima te raspoloživim financijskim izvorima drugih međunarodnih financijskih institucija i bilateralnih donatora (SIDA, SECO, SDC, EK).

- Nadležne institucije na entitetskoj razini će ovaj program provesti s lokalnim zajednicama i njihovim vodnim javnim komunalnim poduzećima u cilju poboljšanja vodnih usluga kako je navedeno u postojećim strateškim dokumentima (Strategija aproksimacije propisa s pravnom stečevinom EU-a u oblasti okoliša/životne sredine BiH, strategijama upravljanja vodama u oba entiteta - stoji u pozivu spomenutog ministarstva koji je otvoren do 22. siječnja iduće godine.

Općine koje budu zainteresirane za uzimanje kredita od Svjetske banke proći će kroz provjeru stanja u komunalnom poduzeću i općini u smislu određenih indikatora koji su uspostavljeni. Zbog zastarjele vodovodne mreže, koja u nekim gradovima i općinama datira još iz vremena Kraljevine Jugoslavije i neodržavanja vodovodne infrastrukture te brojnih nelegalnih priključaka, javna vodovodna poduzeća u FBiH izgube gotovo 70% od ukupnih količina isporučene vode. Postotak izgubljene vode je golem kad se usporedi s podatkom da su iskazani gubici vode u svijetu, koji se kreću maksimalno do 15%, a u pojedinim zemljama EU-a do 7%.

Pitka voda

Na prostoru FBiH velike količine pitke vode gube se u vodovodnim sustavima jer veliki broj vodovodnih poduzeća prema nalazima revizije ne provodi aktivne mjere na otkrivanju gubitaka vode u mreži te se nisu planirale i poduzimale mjere na smanjivanju gubitaka vode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?