obrazovanje

Plan upisa u srednje škole: Učenici u RS konačno mogu birati nova zanimanja

skola
ilustracija
10.05.2020.
u 18:04

U školskoj 2020/2021. godini u planiran je upis 10.969 učenika u Republici Srpskoj, raspoređenih u 467,5 odjela, od čega 2.677 učenika odnosno 24,4% raspoređenih u 119 odjela zanimanja trećeg stupnja složenosti i 8.298 učenika odnosno 75,6% raspoređenih u 348 odjela zanimanja četvrtog stupnja složenosti od čega 2.160 učenika ili 90 odjela gimnazije, a 6.138 učenika ili 258 odjela tehničkih zanimanja, navode iz Ministarstva prosvete i kulture RS.

U školskoj 2019/2020. godini deveti razred u Republici Srpskoj završava 9.841 učenika, što znači da je plan upisa veći za 1.128 mjesta, pišu Novosti RS.  

- Plan upisa je usklađen s optimalnim brojem učenika po odjelu (24 učenika), navode iz ministarstva.

Plan upisa predložen je u skladu s potrebama lokalnog gospodarstva pri čemu su uzeti u obzir podaci o nezaposlenim osobama koju vodi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, te mišljenja Gospodarske komore, Zanatske komore, Unije udruženja poslodavaca i ostalih društvenih partnera, kao i rezultati obavljenih anketa učenika i roditelja.

Ministarstvo je u suradnji s društvenim partnerima završilo aktivnosti na reviziji i standardizaciji zanimanja u 13 struka.

Definirano je ukupno 106 zanimanja i to: 48 zanimanja četvrtog stupnja složenosti utvrđenih u 13 struka (+5 zanimanja četvrtog stupnja složenosti u Kulturi i umetnosti) i 53 zanimanja trećeg stupnja složenosti utvrđenih u 11 struka. Republički pedagoški zavod radi na razvoju nastavnih planova i programa u skladu sa standardima zanimanja.

U skladu s novom listom zanimanja, pojedina zanimanja su spojena u jedno, kao agroproizvođač, a neka su nova zanimanja:

* agrotehničar, struka Poljoprivreda i prerada hrane (planiran upis u Poljoprivrednoj školi Banja Luka),
* multimedijalni tehničar, struka Elektrotehnika (planiran upis u Elektrotehničkoj školi Prijedor 24 učenika),
* carinski tehničar, struka Ekonomija, pravo i trgovina,
* pedijatrijski tehničar, struka Zdravstvo,
* mehaničar mehatronike, struka Mašinstvo i obrada metala,
* mehaničar pneumatike i hidraulike; struka Strojarstvo i obrada metala,
* operater savremenim tehnologijama; struka Mašinstvo i obrada metala,
* operater za obradu brizganjem, struka Strojarstvo i obrada metala,
* alatničar, struka Strojarstvo i obrada metala (planiran upis 24 učenika u Strojarskoj školi Prijedor),
* monter suhe gradnje-moler, struka Geodezija i građevinarstvo.

Novi popis zanimanja usklađen je s potrebama tržišta rada, (npr. na zahtev Kolektora. d.o. Laktaši odobreno je uvođenje zanimanja u trogodišnjem trajanju alatničar, struka Strojarstvo i obrada metala, te je planiran upis 24 učenika, odnosno jedan odjel u JU Strojarska škola, Prijedor).

Neka zanimanja su prebačena u drugu struku, kao npr. tehničar mehatronike iz Elektrotehnike u Strojarstvo i obradu metala i optičar iz Strojarstvo obrade metala u Ostale delatnosti.

Pojedina zanimanja su modernizovana u skladu sa suvremenim potrebama tržišta rada, npr. tehničar računalstva je sad tehničar računalstva i programiranja; poljoprivredni tehničar je sad agrotehničar; tehničar PTT prometa je sad tehničar poštanskog prometa; tehničar za obradu drveta je sad tehničar za obradu drveta CNC, tekstilni tehničar je sad dizajner modni tehničar, rukovatelj građevinskim i pretovarnim strojevima je sad rukovatelj građevinskim i pretovarnim strojevima i kranovima.
Neka zanimanja nisu potrebna tržištu rada, kao npr. zrakoplovni tehničar, poslovni tajnik, kemijski operater, pirotehničar.

Planirano je da učenici elektronskim putem konkuriraju za izabrano zanimanje u srednjim školama, a ovisno od epidemiološke situacije bit će razmatrane i druge mogućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije