IMA POZITIVAN UČINAK

Pijenje vruće čokolade pomaže u cirkulaciji krvi u nogama i olakšava hodanje

shutterstock
18.02.2020.
u 09:15

Tamna čokolada i kakao pomažu osobama starijim od 60 u kretanju i hodanju, a dovoljna je samo jedna šalica dnevno.

Pijenje jedne šalice vruće čokolade na dan pomaže starijim osobama da ostanu zdrave i vitalne jer kakao u čokoladi potiče cirkulaciju u nogama, piše Daily Mail.

Osobe koje su šest mjeseci svaki dan popile barem tri šalica vruće čokolade, mogle su hodati više nego ostali. Istraživanje se provodilo na osobama starijima od 60 godina, koje boluju od bolesti arterija, koja grči noge za vrijeme hodanja, a istraživao se učinak kakaa na zdravlje i organizam.

Kakao i tamna čokolada u sebi sadrže epikatehin koji poboljšava protok krvi i omogućava osobama više vježbe. Osobe koje su sudjelovale u istraživanju bile su podijeljene u dvije grupe, ona koja je pila kakao i ona koja je pila placebo napitak bez kakaa.

Njihovo kretanje mjerilo se prije početka istraživanja i zatim nakon šest mjeseci. Također im se mjerio protok krvi u nogama pomoću MR-a. Na kraju samog istraživanja osobe koje su svakodnevno pile kakao, mogle su hodati 42,6 metara više nego prije, a osobama koje su pile placebo daljina hodanja smanjila se za 24,2 metara.

Rezultati pokazuju da kakao pomaže u hodanju i vitalnosti, a i poboljšavanju stanja i zdravlja mišića. Također se pokazuje da kakao, pristupačna i jeftina namirnica, može pomoći u liječenju i zaustavljanju bolesti mišića i arterija u nogama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?