Popravite kućni proračun

Pet navika koje nas koštaju velikog novca

kava i cigarete
29.10.2015.
u 14:54

U vremenima ekonomske krize svaka ušteda novca dobro dođe. Ne moramo praviti drastične rezove u kućnom proračunu kako bi ostavili nešto novca sa strane.

Istina, ako se odreknemo mjesečne pretplate za teretanu, u koju rijetko idemo, ili se odjavimo od kablovskog operatera, jer sve programe možemo jeftinije gledati preko interneta, mogli bi se značajno financijski "popraviti".

Ipak, ne moramo baš takvu "žrtvu" podnijeti. Dovoljno se za početak odreći se nekih malih, svakodnevnih navika i to će dovesti do značajne uštede novca, donosi N1. A te navike su... 

1. Pušenje
Prosječna kutija cigareta košta blizu 4 KM. Prema podacima prosječan pušač potroši kutiju cigareta dnevno. Znači, prestanak pušenja bi popravio proračun za najmanje 120 maraka mjesečno.

Potencijalna godišnja ušteda iznosi 1.440 KM.

2. Konzumiranje alkohola ili vode iz boce 
Prema istraživanjima Gallupa, blizu 63 posto Amerikanaca pije alkohol, a muškarac u prosjeku popije jedno piće dnevno. Žene malo manje piju, pokazuje statistika koja se dosta podudara s podacima iz BiH. 

Pivo je najpopularnije piće u našoj zemlji, a njegova cijena je u prosjeku 3 KM. Mjesečna ušteda za prosječnog "uživatelja" alkohola bi iznosila 90 maraka.

Oni koji ne piju alkohol mogli bi sačuvati novac odricanjem od kupovine vode u bocama. Ako je prosječna cijena takve boce vode 1,5 KM ušteda bi mogla iznositi i do 45 maraka mjesečna, uzme li se prosjek.

Potencijalna godišnja ušteda za alkohol iznosi 1.080 KM, a za vodu 540.

3. Jutarnja kava
Prestanak pijenja jutarnje kave mogao bi biti posebno težak za stanovnike BiH jer je ona za nas dio tradicije, kao što je čaj za Engleze. Cijena ovog napitka varira od 1,5 KM do 3 marke. Odustajanje od ovog "gušta" u kućni proračun bi donijelo između 45- 90 maraka.

Potencijalna godišnja ušteda iznosi 540-1.080 KM.

4. Obrok vani
Imati povremene obrok vani može biti ugodna promjena od hranjena kući ili na poslu, ali ako to često radimo može ozbiljno ugroziti naše financije. Prosječan obrok u fast food restoranu iznosi 5 maraka.

U radnom tjednu zaposlenik ima pet ovakvih "izleta" koji ga koštaju blizu 25 KM. Mjesečno je to već 100 maraka.

Potencijalna godišnja ušteda od 1000 do 1.200 KM.

5. Kašnjenje u plaćanju računa
Dobre navike plaćanja računa i kredita na vrijeme može vam uštedjeti mnogo novca. Ako imate naviku kasniti s uplatama to vama se može obiti o glavu. Počet ćete dobivati zatezne kamate što će vas koštati dodatnog novca. Znači, dobra kreditna navika, kao što je plaćanje na vrijeme, može vam značajno popraviti kućni proračun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?