dobro ga očistite

Pesticidi u hrani djeluju štetno na organizam

19.03.2023.
u 15:00

Ako niste sigurni kakvo je voće ili povrće koje ste kupili, svakako ga dobro operite toplom vodom, nakratko namočite u sodi bikarboni ili ogulite

Fitosanitarna inspekcija RS-a uvozniku sa sjedištem u Distriktu Brčko zabranila je uvoz 913 kilograma tikvica podrijetlom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida. Do zabrane uvoza pošiljke tikvica došlo je u okviru redovitog pregleda pošiljke hrane biljnog podrijetla pri uvozu.

Neupitna kvaliteta

– Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovi izvješća o laboratorijskoj analizi koje je izdao Institut za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđena je povećana prisutnost pesticida Metalaxyl i Metalaxyl-M. Riječ je o prisutnosti pesticida iznad vrijednosti propisanih pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani te hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Postupajući po rezultatima analize, inspektor je donio odluku kojom je naloženo uništavanje sporne pošiljke pod nadzorom nadležnog inspektora – priopćeno je iz Inspektorata Republike Srpske. Ovo je samo jedna od pošiljaka čiji je uvoz u BiH spriječen zbog nepravilnosti. No, problem je, smatra Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, što je takve hrane jako puno u BiH. Kontrole na granicama nisu na zadovoljavajućoj razini, mislim da mnogo više takvih proizvoda uđe u BiH nego što ih bude zabranjeno. Kada je riječ o tikvicama, a posljednja spriječena pošiljka je baš tog proizvoda, potrošači trebaju znati da kod nas tikvica u proizvodnji nema od jeseni, a sve što smo pojeli, pojeli smo iz uvoza. Postavlja se i pitanje zašto se ne poveća domaća proizvodnja, da ne riskiramo s uvoznom hranom. Mi u BiH općenito proizvodimo hranu za 30 posto potreba države. Kada dođe loša godina, kao što je bila prošla, onda domaća proizvodnja pada na 20 posto, a sve ostalo je uvoz. Kada je riječ o domaćoj proizvodnji, ona je, jamčim, neupitne kvalitete jer domaći poljoprivrednici su u takvom stanju da pesticide i prihrane koriste u minimalnim količinama jer su ti proizvodi za njih preskupi. Tako da, ako to i koriste, to su sigurno neznatne količine. Ovdje se radi s organskim sredstvima - kazao je Bićo zaključivši kako bi se više trebalo ulagati u domaću proizvodnju kako bismo znali kakvu hranu stavljamo na trpezu.

Posljedice za zdravlje

Ono čega pak svi moramo biti svjesni jest da čak i niske razine pesticida djeluju štetno na ljudski organizam redovitom konzumacijom kontaminiranih namirnica. - Mi nutricionisti uvijek savjetujemo da se jede svježe voće i povrće, ali samo kada je sezona te namirnice. Inače, tretiranje svježeg voća i povrća pesticidima svakako utječe na cijeli naš probavni sustav. Pesticidi su općenito kemijski spojevi koji mogu napraviti problem kako u našem probavnom sustavu tako i kod osoba koje su alergične na neke kemijske supstancije. S druge strane, naravno da utječu na trudnice i dojilje koje pojedu određenu hranu jer to što pojedu prenose i na bebu. Ako niste sigurni kakvo je voće ili povrće koje ste kupili, svakako ga dobro operite toplom vodom, nakratko namočite u sodi bikarboni ili ogulite, ovisno o kojim je namirnicama riječ. Naravno, i tu treba biti oprezan jer ni pretjerano namakanje voća i povrća u sodi bikarboni nije dobro jer se tada gubi iz njih sve što je dobro - kazala nam je Nevena Pandža, magistra nutricionizma, ističući kako je vrlo važno sagledati širu sliku upotrebe pesticida. - Vrlo je važno sagledati širu sliku. Pesticidi kojima se tretira hrana utječu i na tlo, vodu i sve što nas okružuje. Stoga je potrebna kontrola upotrebe pesticida, ali i edukacija onih koji se bave proizvodnjom hrane kako bi se izbjegle sve eventualne posljedice na zdravlje - zaključila je Pandža. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije