FRUSTRACIJA

Perić: Proračun i ne služi ničemu nego financiranju "parazita koji ne rade svoj posao"

Josip Perić
06.01.2014.
u 09:55

Vlasti nesposobne usvojiti proračune

Samo četiri županije u FBiH u novu godinu su ušla sa usvojenim proračunima, dok ih je šest donijelo odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2014. godine, što je rezultat borbe za fotelje i neodgovornost vlasti koja je privremenim financiranjem osigurala uglavnom samo isplatu troškova uposlenika, pišu Nezavisne novine.

Istaknuli su to sami zastupnici u županijskim skupštinama koje su usvojile odluke o privremenom financiranju.

Odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine, u iznosu od četvrtine prihoda raspoređenih proračunom za 2013. godinu, donesena je u Unsko-sanskoj, Sarajevskoj, Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji. Izuzev USK, ostalih pet županija je i u 2013. godinu ušao sa odlukom o privremenom financiranju.

Erol Mujanović, ekonomski stručnjak, naglasio je da ovo govori da imamo neodržive jedinice javne uprave.

"Privremenim financiranjem se šalje loša poruka stranim ulagačima, ali više zabrinjava što dosta naših tvrtki ima određene poslove koji ovise o proračunima pa se privremenim financiranjem stavljaju na čekanje i u neizvjesnost", dodao je Mujanović.

Zastupnici skupština "spornih" županija različito opravdavaju ovakvu praksu.

Mira Ljubijankić (SDP), zastupnik u Skupštini USŽ-a, kao krivca vidi trenutnu većinu koja nije željela usvojiti ni rebalans proračuna za 2013. godinu koji je usvojila Vlada Hamdije Lipovače (SDP). Inače, Skupština USŽ-a je izglasala nepovjerenje toj vladi, ali je Klub Srba u Skupštini, u kojem je i Ljubijankić, tražila zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Privremenim financiranjem ne osigurava se ništa osim osnovnih zakonskih obveza, ali i to će teško ići ako se neke stvari ne promijene.

U prošloj godini je bilo smanjeno punjenje proračuna i vjerojatno će i u ovoj biti nastavljen taj trend. Onda sve dolazi u pitanje", dodala je Ljubijankić.

Dževad Rađo (SBB), zastupnik u Skupštini Sarajevske županije, istaknuo je da je privremeno financiranje štetno jer znači da nema razvojnih projekata, investicija.. Onda sve dolazi u pitanje

"Razlog je što je Vlada nesposobna. Godinama se ovdje sastavlja većina pa imamo četvrtu vladu u ovom mandatu. Preokupacija su očito veći interesi. Važnije su fotelje od normalnog života. Velika je neodgovornost prema građanima, društvu. Privremenim financiranjem omogućena je samo isplata plaća. Opet smo ostali bez jednog kvartala", tvrdi Rađo.

Josip Perić, zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije, naglasio je da proračuna za 2014. godinu još nema zbog nesposobne vlasti, te da proračun i ne služi ničemu nego financiranju "parazita koji ne rade svoj posao".

Njegov kolega u Skupštini Jasenko Tufekčić (SDA) pak je rekao da ovaj put postoji opravdanje zašto nema proračuna, a to je da je nova vlada Hercebosanske županije imenovana dvadesetak dana prije Nove godine.

Ismeta Junuzović, jedan od rukovoditelja sektora u Uredu za reviziju institucija u FBiH, kazala je da bi svakako bilo bolje da su proračuni usvojeni na vrijeme, ali je zakonom predviđena mogućnost privremenog financiranja do 31. ožujka.

"Privremeno financiranje nije posebno pogubno osim ako županije kroz proračun planiraju ulaganja na duže razdoblje pa se privremenim financiranjem krati vrijeme za to. Ostaje manje vremena za provedbu natječaja i slično. Sužen je i prostor za, na primjer, transfere za poljoprivredu", dodala je Junuzovićeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije