Sastanak u Dubrovniku

Pendeš: Suradnja zemalja jugoistočne Europe doprinosi svima

Marina Pendeš
23.10.2015.
u 21:49

Pendeš je naglasila opredijeljenje BiH da bude integrirana u EU i NATO

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sudjelovala je jučer na sastanku ministara obrane jugoistočne Europe (SEDM), koji je održan posljednjeg dana Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka u Republici Hrvatskoj.

Sastankom je predsjedavao Nj.E. veleposlanik Huseyin Muftuoglu, u ime Republike Turske, a uvodnim riječima, u svojstvu domaćina nazočne su pozdravili hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko.

Veleposlanik Muftuoglu kazao je da mu je velika čast biti predsjedatelj jednog ovako značajnog događaja, te je na samome početku pozdravio vodstvo izaslanstva Gruzije, koje po prvi puta kao punopravni član sudjeluje u radu SEDM-a, inicijative regionalne suradnje na polju obrane, koja od današnjeg zasijedanja broji 15 članica.

U svom uvodnom obraćanju ministrica Pendeš naglasila je ulogu SEDM-a u jačanju međusobnog povjerenja država regije tijekom posljednjih 20 godina. 

„Rad SEDM-a u proteklih 20 godina daje mi za pravo vjerovati da smo svi prepoznali važnost regionalne suradnje, posebno u kontekstu doprinosa stabilnosti i sigurnosti u ovome dijelu svijeta“, kazala je ministrica, te ponovno naglasila opredijeljenje BiH da bude integrirana u Europsku uniju i NATO. Također, ministrica Pendeš u svome govoru osvrnula se i na veliki doprinos pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama, te istaknula značajan napredak postignut u posljednje vrijeme kada je u pitanju proces uknjižbe perspektivne vojne imovine.

U drugome dijelu sesije zapovjednik Brigade jugoistočne Europe brigadni general Numan Yediyildiz prezentirao je ministrima i članovima izaslanstava rad SEEBRIG-a, s posebnim naglaskom na političko-vojne forume, službene posjete i konferencije, te aktivnosti usavršavanja i vojnih vježbi. Tijekom sastanka voditelji izaslanstava država sudionica Sveobuhvatnog ministarskog sastanka u rad su službeno pustili internetsku prezentaciju SEDM-a, potvrdili dva dokumenta koja definiraju rad SEDM-a i prihvatili Zajedničku izjavu država članica SEDM-a.

Sveobuhvatni regionalni ministarski sastanak zaključen je obraćanjem predsjedateljice sastanka država članica Američko-jadranske inicijative Marine Pendeš, predsjedatelja SEDM-a Huseyina Muftuogla i zamjenice ministra obrane Republike Hrvatske Višnje Tafra. U završnom govoru ministrica Pendeš izrazila je veliko zadovoljstvo strategijskim debatama i konstruktivnim idejama za vrijeme Sveobuhvatnog sastanka, te kazala kako suradnja zemalja jugoistočne Europe značajno doprinosi svima, a sve u cilju prosperiteta ovoga dijela Europe.

Na koncu boravka u Republici Hrvatskoj bh. izaslanstvo sudjelovalo je svečanom prijmu koji je organiziran povodom 15. obljetnice utemeljenja RACVIAC-a, priopćeno je iz Ministarstvo obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije