ministrica obrane BiH

Pendeš izrazila optimizam u kontekstu izgleda za aktivaciju MAP-a

28.11.2017.
u 14:45

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) uspješno su realizirali sve planirane aktivnosti u 2017. godini koje su u funkciji približavanja BiH euroatlantskim integracijama, uključujući implementaciju NATO-standarda i postizanje višeg stupnja interoperabilnosti, kao i jačanje operativnih sposobnosti, sudjelovanje u mirovnim misijama i međunarodnim vježbama, te rješavanje viškova naoružanja i rezultate ostvarene u procesu deminiranja.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su u povodu 12. godišnjice ustroja i Dana OSBiH, 1. prosinca, o postignućima ostvarenim u sklopu bh. obrambenih struktura govorili najviši dužnosnici Ministarstva obrane BiH i OSBiH.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš najavila je da bi u idućih nekoliko mjeseci moglo doći do aktivacije MAP-a (Membership Action Plan), odnosno plana za članstvo u NATO-u, potcrtavajući da su obrambene strukture maksimalno angažirane na ispunjavanju neophodnih uvjeta.

Podsjetila je da je dosada okončan proces registracije za 30 lokacija nepokretene perspektivne vojne imovine, te da bi do kraja godine  trebale biti 'riješene' ukupno 34 lokacije, navodeći da MO, odnosno OSBiH bez ikakvih smetnji koriste i ostale vojne lokacije.

Pendeš napominje da BiH s pravom očekuje aktivaciju MAP-a, te da je u to što je u međuvremenu realizirano nedavno bio u prilici uvjeriti se i Vojni komitet NATO-a tijekom posjete Bosni i Hercegovini, uključujući i visoke standarde koje OSBiH postižu u različitim oblastima. 

Optimizam izražen u tom pogledu temelji na aktivnoj ulozi obrambenih struktura BiH, odnosno dosada realiziranim i iniciranim aktivnostima na knjiženju nepokretne vojne imovine, postignućima pripadnika OSBiH na planu obuke i edukacije i sudjelovanja u mirovnim misijama, kao i u sklopu angažmana odgovora na katastrofe i nesreće...  

U osvrtu na isto pitanje, zamjenik ministrice obrane BiH za politiku i planove Sead Jusić istaknuo je da u zemlji postoji opći politički konsenzus svih relevantnih političkih faktora za aktivaciju MAP-a, što, kako je kazao, svjedoči o općem opredjeljenju da se u BiH usvajaju standardi koji odgovaraju NATO-u i zemljama u okruženju.

Istovremeno, izrazio je uvjerenje da će aktivaciju MAP-a pratiti određena fleksibilnost u kontekstu proceduralnih, političkih, pravnih i ostalih pitanja na planu knjiženja vojne imovine, odnosno ispunjavanja uvjeta sa summita u Talinnu.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč ocijenio je da su OSBiH, bez obzira na poteškoće i limitirana sredstva, postigle napredak u izgradnji operativnih sposobnosti, implementaciji NATO-normi i standarda, te potvrdile vlastiti kvalitet u sklopu sudjelovanja u misijama mira i  devet međunarodnim vojnim vježbama.

Po njegovim riječima, pripadnici OSBiH nastavljaju angažman u mirovnim operacijama diljem svijeta. Tako je trenutno u misiji u Afganistanu angažirano 57 pripadnika, u Kongu pet, u Republici Mali dva, a ove godine pripadnici OSBiH uključeni su i u sklopu snaga Europske unije u Centralnoafričkoj Republici.

Dosada je ukupno više od 1.300 pripadnika OSBiH sudjelovalo u mirovnim misijama, svrstavajući BiH u red zemalja koje doprinose izgradnji i jačanju mira u svijetu, a što je više puta isticano i pozitvno ocijenjeno od partnerskih zemalja i članica NATO-a.

I u ovoj godini Oružane snage BiH su sudjelovale u više aktivnosti u sklopu civilno-vojne suradnje, uključujući pomoć u gašenju požara, medicinsku evakuaciju, traganje i spašavanje, kao i angažiranje inžinjerijskih jedinica na infrastrukturnim radovima u više lokalnih zajednica…

Prema pokazateljima koje je general Jeleč prezentirao, OSBiH su u 2017. godini neprekidno 53 dana angažirane na gašenju požara kopnenim i zračnim putem na području 15 općina, uz realizirana 243 sata naleta helikopera koji su izbacili oko 1,8 milijuna litara vode.

Na planu humanitarnog deminiranja i protuminskih akcija u BiH, OSBiH su dosada participirale udjelom od 20 i više posto godišnje, te otkako su na tom planu angažirane deminirale su 34,8 miliona metara kvadratnih minama kontaminiranog zemljišta, te je pritom pronađeno 6.780 mina i različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U 2017. godini resursima OSBiH dosada je očišćeno/deminirano više od 2, 64 metara kvadratnih 'sumnjivog' zemljišta, te pronađena 724 ubojita sredstva (protivpješadijske i protivtenkovske mine) i, prema utvrđenoj dinamici, godišnji plan će u tom pogledu biti ostvaren u potpunosti.  

Istovremeno, zabilježen je i pozitivan trend na planu rješavanja viškova naoružanja te jačanja sigurnosti skladišta, uključujući i realiziranu 100-postotnu inspekciju na 11 lokacija.    

Nastavljeno je i s podmlađivanjem kadra prijemom kandidata u profesionalnu vojnu službu i oficira iz civilstva, a u MO i OSBiH očekuju da će nakon aktivnosti pokrenutih na planu promoviranja vojničkog poziva porasti zainteresiranost mladih ljudi za profesionalni angažman u sklopu obrambenih struktura (od 2008.godine 4.722 mlada vojnika stupila u profesionalnu službu).

Uporedo s pobrojanim, realizirane su i aktivnosti na planu unapređenja međunarodne obrambene suradanje, te sklapanja bilateralnih ugovora, kao i u pogledu jačanju integriteta unutar institucija obrane BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije