Udvostručen broj viza

Od 1. lipnja za bh. građane povlašten pristup njemačkom tržištu rada

17.05.2024.
u 18:30

Godišnji kontingent za zapošljavanje prema pravilu za zapadni Balkan, gdje se ubrajaju i građani BiH, od lipnja ove godine bit će povećan na 50.000 radnika

Od 1. lipnja 2024. građani Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije uživat će povlašten pristup njemačkom tržištu rada, piše Večernji list BiH. Naime, Njemačka je odlučila udvostručiti broj viza koje će se godišnje odobravati građanima ovih šest zemalja u svrhu rada na 50.000. - Od lipnja 2024. godišnja kvota bit će povećana na 50.000 izdanih odobrenja Saveznoga ureda za rad - navodi Veleposlanstvo Njemačke u Sarajevu. Regulativa za zemlje zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. Međutim, nakon usvajanja novog Zakona o imigraciji kvalificiranih radnika, Njemačka je odlučila promijeniti pravila za te zemlje.

Dio stupio na snagu

U Njemačkoj je krajem 2023. bilo zaposleno 76.000 radnika iz zemalja zapadnog Balkana. To je predstavljalo povećanje od 22% u usporedbi s 2022., kada je bilo oko 62.000 radnika s dozvolama iz tih zemalja. Njemačkoj su hitno potrebni kvalificirani radnici iz inozemstva i zato su ukinuta mnoga ograničenja. Neka pravila već su na snazi, a neka tek od lipnja 2024. Prve promjene stupile su na snagu od 18. studenoga prošle godine. Naime, s plavom kartom EU-a odmah se može imigrirati u Njemačku, bez provjere jesu li Nijemci ili građani EU-a na raspolaganju i bez dokaza o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade smanjeno je na 40.000 eura za deficitarna zanimanja i početnike u karijeri te nešto manje od 44.000 eura za sve ostale profesije. Proširena je lista deficitarnih zanimanja i uključuje, među ostalim, i medicinske sestre i tehničare. Do sada su to bile profesije - matematika, informatika, prirodne znanosti, inženjerstvo i medicina. Za IT sektor vrijedi da čak i stručnjaci bez visokog obrazovanja mogu dobiti plavu kartu EU-a ako prilože dokaz o radnom iskustvu od najmanje tri godine. Nadalje, kvalificirani radnici i osobe s akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju sve uvjete, od sada imaju pravo na dobivanje boravišne dozvole. Ranije su nadležne institucije mogle samostalno odlučivati o tome. Uz to, ukinuto je ograničenje za rad za zanimanja za koja je osoba učila ili studirala. Školovana mehaničarka, primjerice, može raditi i u logistici. Iznimka su regulirane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. Profesionalni vozači lakše dobivaju odobrenje od Savezne agencije za rad. Ukidaju se obveza poznavanja jezika i provjera prioriteta. Promjene koje su stupile na snagu u ožujku ove godine su da priznavanje stručnih kvalifikacija u Njemačkoj, koje je ranije često predstavljalo birokratsku prepreku, može biti izuzeto za stručnjake s radnim iskustvom. Kao radna snaga u Njemačku mogu emigrirati oni koji imaju priznatu stručnu diplomu u zemlji podrijetla i najmanje dvije godine radnog iskustva. To bi trebalo pojednostaviti čitavu proceduru. Iznimka su regulirane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. IT stručnjacima nije potrebna diploma. Nadalje, svatko kome je potrebna dodatna kvalifikacija u Njemačkoj da bi mu bila priznata diploma može ostati u Njemačkoj do tri godine. Kandidatima je pritom dopušteno da, uz rad na kvalifikaciji, dodatno rade do 20 sati tjedno. Ako poslodavci u Njemačkoj i kandidati iz trećih zemalja sklope partnerstvo za priznavanje diploma, kvalificirani radnici mogu izravno doći u Njemačku i počnu raditi dok traje postupak. Boravak se može produljiti do tri godine. Uvjet je najmanje dvije godine stručne spreme i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A2). Uz medicinsko osoblje, pristup tržištu rada omogućen je i pomoćnom medicinskom osoblju s manje od tri godine stručnog školovanja u polju medicinske njege.

Nova pravila

Treći dio promjena stupa na snagu u lipnju, a podrazumijeva uvođenje tzv. karte šansi sa sustavom bodovanja. S njom će ljudi u potrazi za poslom moći doći u Njemačku na godinu dana pod uvjetom da im je egzistencija osigurana. Svatko tko može dokazati da je stručna kvalifikacija ekvivalentne s njemačkom smatra se kvalificiranim radnikom i dobiva karticu bez ikakvih dodatnih uvjeta. Za sve ostale potrebna je sveučilišna diploma ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija, kao i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A1) ili znanja engleskog jezika (B2). Uz to, dodjeljuju se bodovi za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija u Njemačkoj, godine života, poznavanje njemačkog i engleskog jezika, veze s Njemačkom i potencijal partnera ili supružnika koji dolazi. Radnicima s takvom “kartom šansi” omogućeno je da rade i do 20 sati tjedno, a dopušten je i probni rad. “Karta šansi” može se produljiti do dvije godine ako postoji ugovor o radu za kvalificirano zaposlenje. Godišnji kontingent za zapošljavanje povećava se na 50.000 radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije